Υλικά: για μια ικανοποιητική ποσότητα
- το χυμό κα το ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- ελάχιστο αλάτι
- 250ml τσικουδιά ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
- 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
- αλεύρι σκληρό όσο πάρει (σίγουρα 1200γρ)
- καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
- μέλι, κανέλα,καρυδόψιχα ψιλοκομμένη και σουσάμι για το πασπάλισμα
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί πλην το αλεύρι. Καλύτερα βάλτε τα στο μίξερ και χρησιμοποιείστε το γάντζο. Αν δεν έχετε κάντε το με το χέρι αλλά έχει ζόρι. Προσθέστε το αλεύρι σιγά σιγά και πρέπει να πετύχετε μια σκληρή ζύμη όχι ¨"αχαμνή", μεταξένια αλλά σκληρή. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για λίγο και αν έχετε μηχανή ανοίγματος ζύμης-ζυμαρικών, ξέρετε τη διαδικασία. Πρώτα ανοίγετε φύλλαρακια στο μεσαίο άνοιγμα και μετά στο πιο λεπτό. Κάθε φορά που το βάζετε στη μηχανή το αλευρώνετε. Για όσους δεν έχουν μηχανή, πάρτε τον πλάστη σηκώστε μανίκια και ξεκινήστε να ανοίγετε σε λωρίδες φύλλο πολύ πολύ λεπτό... Με όποιον τρόπο κι αν καταφέρατε να ανοίξετε το φύλλο, κόψτε το με το ειδικό οδοντωτό ροδάκι σε λωρίδες 5cm πλάτους και 25-30cm μήκους.

(τη photo τη δανείστηκα από ophioussa.blogspot.com γιατί με τη κουβέντα ξεχάστηκα να αποθανατίσω το στάδιο αυτό)
Βάλτε αρκετό λάδι σε μια κατσαρόλα και αφήστε το να κάψει. Χαμηλώστε τη φωτιά στο μισό και ρίξτε μέσα τις λωρίδες μια μια τυλίγοντας με το πιρούνι σαν φωλίτσα. Μην φοβάστε για το σχήμα, όπως και να το κάνετε θα είναι τέλειο! Θέλει τηγάνισμα για πολύ λίγο ίσα να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες. Μπορείτε να κόψετε και σε σχήμα φιόγκου ή απλά να ρίξετε τις λωρίδες μέσα στη κατσαρόλα. Τοποθετείστε τα σε μια πιατέλα και αφήστε να κρυώσουν αρκετά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου