Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Μελομακάρονα


Άργησα να γράψω αλλά με είχε πιάσει μεγάλη προκοπή. Και τι δεν έφτιαξα. 2 διαφορετικές συνταγές κουραμπιέ, μια μεγάλη δόση μελομακάρονα, ξεροτήγανα κρητικά τέλεια, τσουρέκια, όλα τα καλά...
Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ παλιά, φτιαγμένη πολλές φορές με σίγουρη επιτυχία. Φέτος είπα να τη πειράξω ελαφρά... το πείραγμα τα απογείωσε... Δοκιμάστε να τα φτιάξετε, αξίζει. Τραγανά εξωτερικά, μελωμένα λίγο, εσωτερικά. Άλλωστε το μέλωμα είναι θέμα γούστου. Αν σας αρέσει πολύ μελωμένο, το αφήνετε στο σιρόπι παραπάνω λεπτά. Το θέμα είναι να είναι ένα τραγανό μελωμένο μπισκοτάκι... Κι εδώ είναι το μυστικό....

Υλικά: (για μια μεγάλη δόση)
  • 4 ποτήρια καλαμποκέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 2 ποτήρια του κρασιού κονιάκ
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 και 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένοι φλοιοί φρούτων (κόντιντα ή κάντιντα θα τους βρείτε στα supermarkets)
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αλλά μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο)
για το σιρόπι:
  • 1 και 1/2 ποτήρι μέλι καλής ποιότητας
  • 1 και 1/2 ποτήρι νερό
  • 1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ολόκληρο πορτοκάλι κομμένο στα δύο
για τη διακόσμηση:

  • μέλι λίγο ζεσταμένο ή το σιρόπι που τα μελώσαμε αν μας έχει περισσέψει
  • 300γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • λίγο κανέλα


Τουλάχιστον 10 ώρες πριν φτιάξουμε τα μελομακάρονα ή από βραδύς ανακατεύουμε το κονιάκ με τους αποξηραμένους φλοιούς φρούτων και το ξύσμα πορτοκαλιού να βγάλουν όλο το άρωμα τους.
Ανακατεύετε το λάδι με τη ζάχαρη, χτυπάτε για 10 λεπτά στο μίξερ, ρίχνετε το χυμό πορτοκάλι (αφού πρώτα διαλύσετε μέσα τη σόδα να φουσκώσει), τη κανέλα, το γαρύφαλλο, και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ακόμη. Αλέστε το κονιάκ με τους φλοιούς φρούτων στο multi να λιώσουν πολύ καλά και τους προσθέστε το στο μείγμα. Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά, λίγο λίγο μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά μεν αλλά να μην κολλάει στα χέρια δε. Πλάστε μικρά κεφτεδάκια, λίγο μακρουλά και τυλίξτε τα πάνω σε μια σαγρέ επιφάνεια, αν έχετε, να κάνει σχεδιάκι. Εγώ τα έπλασα πάνω σε μια θήκη από χαρτοπετσέτες και βγήκε ένα σχήμα με μικρά τετραγωνάκια. Τοποθετείστε τα σε αλάδωτο ταψί χωρίς λαδόκολλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Να έχουν ροδίσει ελαφρά. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5-7 λεπτά, ξαφρίζοντας κατά διαστήματα. Ρίξτε λίγα λίγα τα μελομακάρονα για 1 λεπτό. Αν σας αρέσουν αρκετά μελωμένα αφήστε τα παραπάνω.
Στρώστε τα σε πιατέλα, βάλτε λίγο από το σιρόπι αν έχει περισσέψει ή λίγο μέλι από πάνω, πασπαλίστε τα με μπόλικο καρύδι και με κανέλα. Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου