Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

'Άρτος για αρτοκλασία


Είναι η καλύτερη συνταγή για άρτο που έχω δοκιμάσει. Όλοι στην Αρτοκλασία με ρωτούσαν σε ποιο φούρνο τους είχα παραγγείλει! Αξίζει το κόπο και τη προσπάθεια αλλά θέλει χρόνο...
Η συνταγή είναι της Γκόλφως από τις συνταγές της παρέας και είναι εξαιρετική!!




Υλικά:

2
κιλά αλεύρι
70
γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια μαγιά ξερή
1
και 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1
ποτήρι καλαμποκέλαιο
7
γρ. μαχλέπι σκόνη
4
γρ. μαστίχα σκόνη
1/2
κουταλάκι αλάτι
1
κουταλάκι γεμάτο κανέλα

για την επικάλυψη:
μέλι και άχνη


Η συνταγή βγάζει 2 άρτους πολύ μεγάλους περίπου 11/2 κιλό ο καθένας. Για αρτοκλασία διπλασιάστε τη δόση, χρειάζονται 5 άρτοι, θα βγουν περίπου από ένα κιλό και κάτι ο καθένας.



Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και την αφήνουμε να αφρίσει για 10-15 λεπτά.
Χτυπάμε στο multi μαζί με λίγη από τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μαχλέπι να γίνουν σκόνη.
Ανακατεύουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη, το λάδι, το αλάτι, τη μαστίχα με το μαχλέπι, τη κανέλα και τη φουσκωμένη μαγιά και προσθέτουμε τόσο νερό μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει να χέρια. Ζυμώνουμε καλά.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 30-40 λεπτά, ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για 30-40 λεπτά σε ζεστό πάλι μέρος.
Πλάθουμε τον άρτο σε σχήμα στρογγυλό και τον τοποθετούμε σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί.
Αφήνουμε πάλι να φουσκώσει καλά για 45 λεπτά ή και παραπάνω σε ζεστό μέρο , τρυπάμε σε 3 σημεία με προσοχή με το καλαμάκι για τα σουβλάκια, σταυρώνουμε και τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα και μετά χαμηλώνουμε στους 160.
Ο χρόνος που χρειάζεται ο άρτος για να ψηθεί ποικίλει από φούρνο σε φούρνο και εξαρτάται και από το μεγεθος του κάθε άρτου. Για τον παραπάνω άρτο ο φούρνος μου τον έψησε σε 70 λεπτά.
Αφού τον βγάλουμε από τον φούρνο και τον αφήσουμε να κρυώσει καλά, τον αλείφουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με την άχνη.


Για να διατηρηθεί τον τυλίγουμε σε μεμβράνη.
Καλή επιτυχία και βοήθειά σας.

4 σχόλια:

  1. ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ!
    ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!!!
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Effie! Καλές γιορτές και καλές δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σας ευχαριστώ πολύ. Έφτιαξα την παραπάνω συνταγή για το μνημόσυνο του μπαμπά μου και ήταν εκπληκτικά. Τα έφτιαξα σαν μικρά ψωμάκια -όχι 2 μεγάλα που δίνει η συνταγή σας. Μου ζητούσαν κι άλλο παρόλο που αν κερνάς στα μνημόσυνα ξέρεις οτι υπάρχει και η πιθανότητα να πεταχτεί! Έβαλα επιπλέον 1 κουτ. κανέλλα, 2 σποράκια κάρδαμο, 1/2 κουτ. γλ γλυκάνισο και λίγο γαρύφαλλο. Αλήθεια σας λέω είχαν μεγάλη επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ irenepet! Πολύ χάρηκα που σου άρεσε! Την επόμενη φορά θα βάλω κι έγώ τα μπαχαρικά που έβαλες, είμαι σιγούρη ότι θα γίνουν πιο αρωματικά.

      Διαγραφή