Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Κέικ σοκολάτας με γλάσο σοκολάτας γάλακτος


Αυτό είναι το αγαπημένο κέικ όλης της οικογένειας. Αφράτο κέικ,νόστιμο με γλάσο σκέτη κόλαση... Για το πρωινό καφεδάκι, για το break, για τα παιδιά στο σχολείο αλλά και για επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο γεύμα παρέα με μια μπάλα παγωτό.
Υλικά:
2 κούπες αλεύρι(250gr) που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού μπέκιν πάουντερ
1/8 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι σόδα μαγειρική(αν θέλετε)
1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη(240gr)
1 κούπα ζάχαρη λευκή(200gr ή 1 και 1/4 κούπας ζάχαρη καστανή(170gr)
1 λοβό βανίλιας ή για ευκολία 2 βανιλέτες(βανίλια σε φακελάκι)
5 αυγά
3 συσκευασίες κουβερτούρα(375gr)
1 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ νερό βραστό

Για την επικάλυψη:
2 συσκευασίες κουβερτούρα γάλακτος(360gr)
1 κουταλάκι βούτυρο ή μαργαρίνη(15gr)
2/3 κούπας γάλα(160gr)

Εκτέλεση:

Λιώνετε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τη κουβερτούρα σε κομματάκια σε φούρνο μικροκυμάτων για ευκολία ή σε μπεν μαρί. Το αφήνετε να κρυώσει. Χτυπήστε στο μίξερ τ' αυγά, τη ζάχαρη,το αλάτι ,τη σόδα, τα σποράκια απο το εσωτερικό του λοβού της βανίλιας ή αλλιώς τις 2 βανιλέτες μέχρι ν'αφρατέψουν σε δυνατή ταχύτητα. Ενσωματώνετε τη λιωμένη κουβερτούρα λίγη-λίγη , χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα και τελευταίο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ σιγά σιγά και αυτό σε χαμηλή ταχύτητα. Τελευταίο ρίχνετε το βραστό νερό.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε καλά καλά μια φόρμα του κέικ, ρίχνετε το μείγμα μέσα και το ψήνετε στο φούρνο (στον αέρα προτιμότερο) στους 180 βαθμούς για 35-45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Στα 35 λεπτά βάλτε ένα ξυλάκι από σουβλάκι ή οδοντυγλυφίδα και αν βγουν στεγνά είναι έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα του φούρνου να στεγνώσει.
Σ'ένα αντικολλητικό τηγανάκι βάζετε το γάλα, το βούτυρο και τη κουβερτούρα γάλακτος σε κομματάκια να λιώσουν και περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο.
Άντε και καλή μας όρεξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου