Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Υπέροχα "κορδονάτα" τσουρέκια






Τα τσουρέκια είναι μεγάλο θέμα... Ψάξιμο ετών για τη καλύτερη συνταγή... Αναλογίες, φούσκωμα, ζύμωμα, αναμονή να φουσκώσει... Τελικά εδώ και 5 χρόνια κατέληξα σε μια συνταγή από το θρυλικό hungry.gr που μου τράβηξε τη προσοχή. Τα τσουρέκια της Ζωής, για την ακρίβεια της μαμάς της Ζωής. Μου φάνηκε πολύπλοκη και φυσικά τα δύσκολα με συναρπάζουν...
Ένα πράγμα θα σας πω, δεν μπορώ να χαρακτηρίσω το άρωμα και τη γεύση των τσουρεκιών αυτών... είναι ανεπανάληπτη! Κι όχι μόνο από γεύση αλλά κι από υφή είναι μοναδικά! Έχουν αυτές τις υπέροχες "κλωστές-κορδόνια" όταν τα κόβεις που τα κάνουν τέλεια! Αν σας κινεί τη περιέργεια δοκιμάστε να τα φτιάξετε και θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας, σας το εγγυώμαι!

Υλικά:
  • 2 κιλά αλεύρι robin hood( προσοχή καθε πακέτο είναι 900γρ)
  • 600γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. φρέσκο βούτυρο (εγώ προτιμώ lurpak)
  • 9 αυγά
  • 2 κουταλιές του γλυκού μαστίχα
  • 1 φακελάκι μαχλέπι βρασμένο μέσα σε 1/2 ποτήρι νερό
  • 200γρ. μαγιά νωπή ή αντίστοιχα 7 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 400 ml γάλα χλιαρό (όχι καυτό)
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 κρόκους αυγού αραιωμένους με λίγο νερό
  • αμύγδαλο φιλέ ή φουντούκι τριμμένο

Πιάνετε από το βράδυ ένα προζύμι. Δεν είναι απαραίτητο αλλά το κάνει πιο νόστιμο και εξαλείφει τη βαριά μυρωδιά της μαγιάς. Ανακατεύετε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά να διαλυθεί καλά σε ένα γυάλινο ή πλαστικό μπολ αρκετά μεγάλο και προσθεστε αλεύρι τόσο ώστε να πετύχετε χυλό( περίπου 250γρ. αλεύρι θα χρειαστείτε από τα 2 κιλά). Προσθέστε και ανακατέψτε και μια κουταλιά ζάχαρη από τα 600γρ. για να "ταΐσετε" τη μαγιά και να επιτύχετε το φούσκωμα της. Σκεπάζετε με μεμβράνη και τοποθετείτε σε ζεστό μέρος όλο το βράδυ. Αυτό θα φουσκώσει, θα ξεφουσκώσει και πάλι θα φουσκώσει έως το πρωί. Αν στο πρώτο δίωρο δεν φουσκώσει καθόλου το προζύμι σας, καλύτερα να το πετάξετε γιατί θεωρείται αποτυχημένο. Μην αναρωτηθείτε γιατί, απλά πιάστε άλλο.Καλύτερα να πετάξετε το προζύμι παρά ολόκληρο το τσουρέκι...
Το επόμενο πρωί ξεκινήστε τη διαδικασία Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και να πάρουν χρώμα το κίτρινο του λεμονιού. Βράστε το νερό με το μαχλέπι, πάρτε μόνο ένα φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ (χωρίς τους σπόρους) και αφήστε λίγο να κρυώσει. Αλέστε τη μαστίχα στο multi μαζί με ελάχιστη ζάχαρη(για να διαλυθεί καλά).
Σε μια μεγάλη λεκάνη ( εγώ χρησιμοποιώ μια λεκάνη ψηλή και στενή που τη φυλάω μόνο για το ζύμωμα των τσουρεκιών) βάλτε το αλεύρι και κάντε μια γουβίτσα στο κέντρο. Προσθέστε τα χτυπημένα αυγά με τη ζάχαρη, το φλιτζανάκι του καφέ με το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το προζύμι.
Ανακατέψτε τη ζύμη πολύ καλά αλλά όχι με δύναμη και όχι με το χέρι μπουνιά όπως κάνετε με το ψωμί γιατί δεν θα επιτύχετε τις κλωστές. Η ζύμη του τσουρεκιού θέλει χάδια. Θέλει ανακάτεμα γύρω γύρω από τη λεκάνη και "τράβηγμα" από τις άκρες. Τέλος ρίχνετε το βούτυρο λιωμένο και χλιαρό, λίγο λίγο και συνεχίζετε να τραβάμε το ζυμάρι από τις άκρες προς τη μέση της λεκάνης μέχρι νατο απορροφήσει όλ . Μην φοβάστε, θα το πιει όλο σίγουρα αλλά σιγά σιγά. Το ζυμάρι σας πρέπει να έχει αυτή την όψη προς το παρόν.

Τυλίξτε το με μεμβράνη και βάλτε το σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 3-4 ώρες τουλάχιστον. Μετά τις 4 ώρες ξεφουσκώστε τη ζύμη πατώντας τη ελαφρά και ζυμώστε πάλι για λίγα λεπτά. Ξέρω ότι σας ακούγεται χρονοβόρο αλλά πιστέψτε με ότι με τον τρόπο αυτό, το αποτέλεσμα θα αποζημιώσει τον κόπο σας. Αφήστε το να φουσκώσει ξανά για 1-2 ώρες (θα σηκωθεί πιο γρήγορα αυτή τη φορά). Τώρα θα πρέπει να έχει αυτή τη μορφή, του τέλειου φουσκώματος...


Το ζυμάρι σας είναι επιτέλους έτοιμο. Πατήστε το ελαφρά να ξεφουσκώσει και χωρίστε το σε κομμάτια. Ανάλογα με το μέγεθος των τσουρεκιών που θέλετε να φτιάξετε χωρίστε και τη ζύμη ανάλογα. Κάντε ότι σχήμα θέλετε. Εγώ συνηθίζω να κάνω πλεξούδες. Χωρίζω κάθε κομμάτι στα τρία σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθω τρία κορδόνια. Τα πλέκω σε πλεξούδα όπως αυτή παρακάτω και τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα.

Αφήστε τα να φουσκώσουν για λίγη ώρα περίπου 45 λεπτά, αλείψτε με πινέλο την επιφάνεια με τους κρόκους και πασπαλίστε με το αμύγδαλο ή το φουντούκι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσουν εντελώς τυλίξτε τα με μεβράνη για να μην ξεραθούν και διατηρούνται για πολλές μέρες.



Ξέρω ότι θα σας φανεί δύσκολο. Πολύ δύσκολο δεν είναι, αλλά θέλει πολύ χρόνο και κυρίως πολύ πολύ υπομονή να περιμένεις τη ζύμη να φουσκώσει. Όση πιο πολύ υπομονή δείξετε τόσο πιο καλό αποτέλεσμα θα έχετε, σας το υπόσχομαι....

69 σχόλια:

  1. http://xanthi-blogs.blogspot.com/2009/04/blog-post_781 7.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κούκλα μου χαρά στην υπομονή που έκατσες και τα έγραψες έτσι ωραία. Θα κάνω την συνταγή σου τα χριστούγεννα και το μόνο που θα αλλάξω θα είναι η μαστιχα που δεν μου αρέσει. Θα βάλω κακουλέ και μαχλέπι αλλά σε όλα τα άλλα θα υπακούσω ευλαβικά! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. M.Mess,σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ενημερωτικά πάντως η γεύση της μαστίχας δεν είναι πολύ δυνάτή γιατί τη καλύπτει το μαχλέπι. Προσοχή με το κακουλέ γιατί και τα δύο αρώματα είναι εξαιρετικά έντονα. Η γνώμη μου είναι να βάλεις κανονικά το μαχλέπι όπως περιγράφεται και λίγο κακουλέ. Θα περιμένω να μου πεις το αποτέλεσμα!Καιμην ξεχνάς, τα τσουρέκια θέλουν υπομονή για να πετύχουν. Το αποτέλεσμα όμως θα σε αποζημιώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να σε ρωτήσω... Το μαχλέπι και το κακουλέ θυμάμαι τα βάζουνε σε σκόνη. Αν κάνω έτσι όπως λές το μαχλέπι πρέπει να κάνω έτσι και το κακουλέ ή μπορώ λές να βάλω λίγο κοπανισμένο στη μυτούλα για το άρωμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, καλύτερα το κακουλέ να το βάλεις σε σκόνη όπως λες.Το μαχλέπι όπως το περιγράφω. Είναι μοναδική η γέυση που δίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μια τελευταία ερώτηση και σταματάω να σε πρήζω ;-) τα 2 κιλά αλέυρι σύμφωνα με το μέγεθος των πλεξούδων που φαίνονται και στις φωτογραφίες, πόσες πλεξούδες βγάζουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν με πρήζεις καθόλου! Ίσα-ίσα χαίρομαι να επικοινωνούμε! Θα σου βγουν σίγουρα 4-5 μεγάλες πλεξούδες. Την ώρα που θα τις πλάθεις, να θυμάσαι να μην τις κάνεις πολύ μεγάλες γιατί φουσκώνουν πάρα μα πάρα πολύ. Μη διστάσεις να με ρωτήσεις οτιδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία και αναλυτική η συνταγή σου! Τα έφτιαξα όπως λες, με δύο φουσκώματα και αρκετό ζύμωμα, μόνο που έβαλα το διπλάσιο γάλα. Τώρα περιμένω να ψηθούν.

    Πόσες πλεξούδες βγάζεις περίπου στο κιλό; Γιατί εγώ στο μισό κιλό έβγαλα δύο όχι πολύ μεγάλα τσουρέκια. Τα ζύγισα πριν τα πλάσω και ήταν μισό κιλό περίπου το καθένα, οπότε λογικά θα πρέπει να τα ψήσω στο μισό χρόνο.

    Στη φωτογραφία σου φαίνονται λαχταριστά και κορδονάτα, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. tiger lilly συγγνώμη αλλά είδα αργά το μήνυμά σου... Ελπίζω να πέτυχαν! Εμένα στο κιλό μου βγαίνουν 3 πλεξούδες μέτριες. Το γάλα δεν ξέρω γιατί σου χρειάστηκε περισσότερο. Περιμένω τα νέα σου!

      Διαγραφή
    2. Έβαλα περισσότερο γιατί μου είχαν πει ότι έτσι γίνονται πιο τρυφερά. Τελικά με δυσκόλεψαν λίγο γιατί βγήκαν πολύ υγρά. Μάλλον δεν ήθελε το παραπάνω γάλα. Κατά τα άλλα η υφή τους μου άρεσε πάρα πολύ, ήταν ωραία και μαστιχωτά, και βγήκαν αφράτα παρόλο που τα ταλαιπώρησα στο φούρνο γιατί με τα παραπανίσια υγρά μου βγήκαν μισοψημένα στο εικοσάλεπτο περίπου που τα έβγαλα.

      Τα ξαναφτιάχνω σήμερα και θα σε ακολουθήσω κατά γράμμα!

      Ακόμα μια ερώτηση:βλέπω ότι βάζεις 200 γρ φρέσκια μαγιά στα 2 κιλά αλεύρι, δηλαδή 50 γρ. στο μισό κιλό. Τα πακετάκια της μαγιάς που έχω πάρει γράφουν 25 γρ. για μισό κιλό αλεύρι και έχω μπερδευτεί λίγο... Την προηγούμενη εβδομάδα φούσκωσαν συμπαθητικά με τα 25 γρ, αυτή τη φορά θα δοκιμάσω και με τα 50 γρ.


      Όπως καταλαβαίνεις πειραματίζομαι με δόσεις του μισού κιλού, πριν αποφασίσω να κάνω την μεγάλη δόση!!!

      Καλή μεγάλη εβδομάδα! Θα σου πω πώς βγήκαν με την σωστή εκτέλεση!

      Διαγραφή
    3. Μην υπολογίζεις τι γράφει το κυβάκι της μαγιάς,ούτε τα φακελάκια. Αυτή είναι η σωστή αναλογία, δοκιμασμένη τόσα χρόνια. Ακολούθησε τις οδηγίες και θα πετύχουν σίγουρα. Και πάντα με καλή διάθεση! Τα άτιμα το καταλαβαίνουν αν τα ζυμώνεις με διάθεση ή όχι! Μην γελάσεις αλλά μου έχει συμβεί να τα φτιάξω νευριασμένη και να μην φουσκώσουν καθόλου... Περιμένω τα νέα σου.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα! Εγώ ετοιμάζομαι να χρησιμοποιήσω τη συνταγή σου για να κάνω βασιλόπιτα. Έχω μια ερώτηση για το ζύμωμα.... τι εννοείς όταν λες θέλουν "τράβηγμα"? Πάντως έχω δοκιμάσει διάφορες συνταγές, μου βγαίνουν αφράτα και νόστιμα, όχι όμως κορδονάτα. Επιπλέον οι περισσότερες συνταγές βγάζουν αγλυκά τσουρέκια... ε δεν γίνεται έτσι...το καλό τσουρέκι πρέπει να είναι και λίγο γλυκό. Με αυτή τη συνταγή πώς βγαίνουν. Θα αλλάξει κάτι να επιχειρήσω να βάλω περισσότερη ζάχαρη? Δώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρα, συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση αλλά κάτι περίεργο γίνεται με τα σχόλια και δεν μου τα εμφανίζει αμέσως στο blog! Αν σου αρέσουν γενικώς τα γλυκά να βάλεις 1/2-1 κούπα παραπάνω ζάχαρη, θα γίνουν super!

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα!! Πραγματικα σου βγάζουμε το καπέλο..κι εγώ κι η μαμά μου που εκτέλεσε την απίστευτη συνταγή σου... Την ανακάλυψα λιγο πριν την πρωτοχρονιά..με κέντρισε η περιγραφή σου και τα αναλυτικότατα βήματά σου... Η μητέρα μου ήταν επιφυλακτική λόγω παλαιότερων αποτυχημένων συνταγών..είμαστε και λίγο απαιτητικοί στο θέμα τσουρέκι βλέπεις... Κάναμε τη μισή δόση με ενα κιλό αλεύρι.. Κι έτσι είχαμε φέτος μια φανταστική τσουρεκένια βασιλόπιτα!!!
    Και σήμερα το πρωί η μητέρα μου τα ξαναέφτιαξε...αυτή τη φορά βγήκαν ακόμα καλύτερα!!! Η μόνη παρατήρηση είναι ότι ίσως θέλει παραπάνω ζάχαρη..εγώ προσωπικά το προτιμώ έτσι. είναι θέμα γούστου.. Σ'ευχαριστούμε πολύ!!!!
    Χαρούλα- Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρούλα & Ελένη χαίρομαι πολύ που σας βγήκαν ωραία! Κι εγώ είμαι πολύ απαιτητική στο τσουρέκι! Θα δοκιμάσω κι εγώ να αυξήσω τη ζάχαρη την επόμενη φορά και θα σας πω. Συνήθως, λόγω μικρών παιδιών στην οικογένεια, τα γεμίζω με σοκολάτα γάλακτος τριμμένη οπότε δεν βάζω πολύ ζάχαρη στη ζύμη. Δόκιμάσε τα και γεμιστά, είναι κόλαση!

      Διαγραφή
  11. εγω τα εφτιαξα αλλα μεσα δεν ειχαν αθτεσ τισ ινεσ που πρεπει να εχει το τσουρεκι οταν το τραβας. τι πρεπει να κανω για να το πετιχω αυτο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο ζύμωμα είναι όλη η δουλειά. "Τραβάμε" τη ζύμη και δεν ζυμώνουμε όπως το ψωμί...

      Διαγραφή
  12. Mporo na ta psiso ke ston fourno ston aera? Ke an ne! stous posous wathmous, ke posi ora?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίδια ώρα αλλά στους 160 βαθμούς, είναι βέβαια και ανάλογα το φούρνο!

      Διαγραφή
  13. καλησπερα και απο μενα! μολις εντοπισα τη συνταγη σου και θελω να την δοκιμασω!!!! θελω να τα κανω γεμιστα....πως τα γεμιζω και σε πιο σταδιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Μετά και το 2ο φούσκωμα, χωρίζεις 3 λωρίδες για πλεξούδες. Ανοίγεις όσο μπορείς μία μία λωρίδα ζύμης και βάζεις σταγόνες σοκολάτας, κλείνεις ξανά και πλέκεις πλεξούδα με τον ίδιο τρόπο που θα τα έπλεκες χωρίς τη γέμιση!

      Διαγραφή
  14. Αυτα τα τσουρεκια ειναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ!!!θελει υπομονη αλλα σε αποζημιωνουν με το παραπανω!!εχω φτιαξει πολλες συνταγες αλλα τοσο αφρατα με ινες κ τοσο μαλακα δεν εχω ξανακανει.οι αλλαγες που εκανα ηταν να βαλω 800 γρ.ζαχαρη κ 600γρ γαλα!!τελεια συνταγη!μπραβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπεροχα! Ζω στην Αμερικη και χρονια εψαχνα μια συνταγη για κορδονατα τσουρεκια που να δουλευει μιας και δεν τα βρισκεις ευκολα. Σ'ευχαριστω Κουζινατσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Τα φιλιά μου σε όλους τους Έλληνες της Αμερικής!!

      Διαγραφή
  16. Μπράβο σου....Κρητικιά.
    Τήν εκανα ακριβώς οπως γράφεις,ειχα τον φόβο για το προζύμι,ομως
    η ζύμη βγήκε υπέροχη.Τώρα περιμένω να φουσκώσουν για να τα ψήσω.
    Νασαι καλά.Καλή Aνάσταση και Kαλό Πάσχα.Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Νίκο! Ελπίζω η γεύση να βγήκε το ίδιο υπέροχη!

      Διαγραφή
  17. Μόλις έβγαλα το πρώτο τσουρέκι! Πολλά μπράβο! Άξιζε η αναμονή και η υπομονή!!! Καλό Πάσχα με υγεία και καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεια σας και καλη χρονια ,θελω πολυ να τα φτιαξω αλλα ειμαι στην Αγγλια και δεν υπαρχει το ρομπιν να βαλω το σκληρο; η το πολυ σκληρο; ευχαριστω Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κάθε χρόνο δοκιμάζω μια καινούργια συνταγή για τσουρέκι! Αυτή που έφτιαξα πέρσι ήταν πολύ ωραία αλλά ...... την έχασα (!!!) και φέτος λέω να δοκιμάσω την δική σου! Αν τα καταφέρω τελικά να πάρω άδεια μια μέρα για να κάτσω να τα φτιάξω, θα σου πω αν τα πέτυχα! Πάντως αυτό με την υπομονή..... ισχύει! Πέρσι τα άφησα να φουσκώσουν, πήγα τα παιδιά θέατρο και όταν γυρίσαμε ήταν έτοιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή επιτυχία astroneraidoula! Κι εγώ μια μέρα ολόκληρη αφιερώνω! Υπομονή λοιπόν, αλλά το αποτέλεσμα θα σε σε αποζημιώσει!

      Διαγραφή
  20. Καλησπερα καλο Πασχα να εχεις, θα ηθελα να σε ρωτησω σχετικα με το αλευρι, το ρομπιν που γραφεις ειναι για ολες τις χρησεις ή αλευρι για τσουρεκι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι eva, είναι για όλες τις χρήσεις αλλά είναι σκληρό αλεύρι. Ενναλακτικά, θα σου πρότεινα αλεύρι για τσουρέκια

      Διαγραφή
  21. Καλησπερα,φετος θα κανω για πρωτη φορα τσουρεκια κ η δικια σου μου φανηκε σουπερ!μια ερωτηση θελω να κανω,το προζυμη αν το κανω απο το βραδυ δεν υπαρχει περιπτωση να μου κοψει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπερα,φετος θα κανω για πρωτη φορα τσουρεκια κ εψαχνα μια συνταγη που το τσουρεκι να γινετε μαστιχωτο κ κορδονατο!!Νομιζω ειναι η καλυτερη που εχω βρει!!Ηθελα να ρωτησω,αν αφησω ολο το βραδυ το προζυμι,δεν υπαρχει περιπτωση να μου ''κοψει'' ή να ξινισει;ειχα κανει την Καθαρα Δευτερα λαγανες κ εκανα απο το βραδυ το προζυμι αλλα το πρωι ηταν σαν να ειχε κοψει ασε που μυριζε περισσοτερο η μαγια στη λαγανα!!Βεβαια δεν ξερω αν ειναι το ιδιο γι αυτο κ ρωταω!Ευχαριστω προκαταβολικα!!Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία, μην το φοβηθείς το προζύμι. Δεν πρόκειται να σου μυρίζει άσχημα γιατί στο μείγμα του τσουρεκιού είναι πολλά τα μυρωδικά και καλύπτουν τα πάντα.

      Διαγραφή
  23. υπεροχα εγιναν ,τελεια η συνταγη σε ευχαριστουμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συγχαρητήρια.Μετά από χρόνια προσπαθειών επιτέλους φουσκοσάνε κανονικά.Από Αργοστόλι Καλό Πάσχα.Ευχαριστώ Βασίλης Κατινάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Βασίλη! Χαιρετισμούς στην πανέμορφη Κεφαλονιά. Καλό Πάσχα με υγεία σε όλο το κόσμο

      Διαγραφή
  25. Τέλεια τα τσουρέκια σου!Τα έφτιαξα περυσι με φοβερη επιτυχια και θα τα κάνω πάλι φέτοs. Θα τα ηθελα κάπωs πιο γλυκα αν προσθεσω ζαχαρη πρεπει να αλλαξω και κάτι άλλο?
    Ελενη Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μπραβο ρε κουζινατσι!Εισαι αρχοντοπουλο!Αν εισαι πια τοσο ομορφη οσο και τα τσουρεκια μου εισι νεραιδα!!!Καλες γιορτες!Αποστολης_Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η συνταγη σου μου τραβηξε την προσοχη και διαβαζοντας την με επεισε. Θα την δοκιμασω αμεσα και θα σου πω εντυπωσεις.
    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή επιτυχία σου εύχομαι Ειρήνη. Το πρωί επιασα το προζύμι, το μεσημέρι θα ζυμώσω κι εγώ. Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  28. Η συνταγή σου είναι η μόνη που μου κίνησε το ενδιαφέρον, δεν έχω ξαναφτιάξει τσουρέκια και ήλπιζα να πετύχουν. Όταν όμως διάβασα και τα σχόλια σιγουρεύτηκα. Μία απορία μόνο. Αν το προζύμι το φτιάξω το πρωί πόση ώρα πρέπει να το αφήσω? 5-6 ώρες είναι εντάξει?
    Βαρβάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαρβάρα δεν ξέρω αν σε πρόλαβα! Το προζύμι όση ώρα το αφήσεις, τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα. Από 3 ώρες έως και 10 το έχω αφήσει!

      Διαγραφή
  29. Τέλεια τα τσουρέκια σου !Τ εφτιαξα φέτος την μισή δόση ενώ φούσκωσαν πολύ ψήθηκαν ωραία μόλις τ έβγαλα από τον φούρνο "έκατσαν "λίγο Δεν ξέρω τι δεν πήγε καλά.Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΦΕΡΕΣ ΕΒΡΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΨΗΣΗΜΑΤΟΣ .ΜΕ ΑΕΡΑ Η ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ Η ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΚΙΝΙΣΩ ΜΕΤΑ ΤΟ 2ΩΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, το ψήσιμο είναι στον αέρα αλλά αν σε βολεύει δοκίμασε και τις αντιστάσεις. Το προζύμι καλό θα είναι να μείνει το λιγότερο τρίωρο αλλά μπορείς και στο δίωρο να το φτιάξεις, αρκεί να σου έχει φουσκώσει. Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  31. Καλημέρα και συγχαρητήρια για το blog και τη συνταγή σου. Από χτες το βράδυ έβαλα σκοπό να τη φτιάξω, αλλά αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: Το βράδυ ξεκίνησα τη διαδικασία με το προζύμι. Φούσκωσε πολύ γρήγορα μέσα στο πρώτο δίωρο και μετά πήγα για ύπνο. Τώρα, μετά από 7 ώρες έχει κάτσει τελείως. Να το χρησιμοποιήσω έτσι όπως είναι, να το πετάξω ή να περιμένω μπας και ξαναφουσκώσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλήμερα liami, καθυστερημένα σου απαντώ, γιατί τώρα μου έδωσε τα μηνύματα το blog μου...Το προζύμι έτσι κάνει, φουσκώνει, ξεφουσκώνει αλλά ενεργοποιείται ξανά μόλις ανακατεύτει με τα υπόλοιπα υλικά. Αρκεί βέβαια το πρώτο δίωρο που θα το φτιάξουμε να έχει φουσκώσει οπωσδήποτε. Αλλιώς φτιάχνουμε άλλο. Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  32. Αν κάνω το πρωι το προζυμι, ποση ωρα να το αφησω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όση ώρα το αφήσεις τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα, μην το φοβηθείς!

      Διαγραφή
  33. καλησπερα! γιαποιο λογο βαζουμε το βουτυρο τελευταιο?? δν γινεται να το βαλουμε εξ αρχησ? πολυ ταλαιπωρια χωρισ λογο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιώργο! Δεν ξέρω να σου πω αν θα αλλάξει κάτι αν το βάλεις εξ αρχής. Συνήθως στις συνταγές που το έκανα κατά καιρούς, όταν τα ανακάτευα όλα μαζί, η ζύμη γινόταν σαν αυτή του κεϊκ, αφράτο μεν αλλά χωρίς υφή τσουρεκιού. Εκτός απ'αυτό, λατρεύω το ζύμωμα με το χέρι την ώρα που βάζω το λιωμένο βούτυρο.Περιμένω να μου πεις πως σου βγήκαν αν τα φτιάξεις!

      Διαγραφή
  34. πολύ ωραία τελικά βγήκαν τα τσουρεκάκια μου ...!! Να είσαι καλά ..ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή.. Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. εφιαξα τσουρεκι ακολουθωντας την συνταγη σου με αμελητεες διαφοροποιησεις. ενα θα σου πω, που το ειπα δηλαδη και στο μπλογκ μου. ειναι αυτο που πλησιαζει περισσοτερο την ιδεα μου για τσουρεκι. ο συζυγος, ολλανδος μεν αλλα με μακροχρονες επαφες με την ελλαδα, αναφωνησε. αυτο ειναι!
    σε ευχαριστω πολυ και σου ευχομαι Χρονια Πολλα.
    Χριστος Ανεστη.
    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τα εφτιαξα...βημα βημα...και ειναι τελεια. Εχω δοκιμασει πολλες συνταγες αλλα ειναι η καλυτερη με διαφορα!Επιτελους πετυχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αγαπητό Κουζινάτζι, μετά από χρόνια -παταγωδών :) - αποτυχιών, κατάφερα με την βοήθεια σου φέτος, να φάω τα τέλεια τσουρέκια. Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλησπέρα! Ακολούθησα κατα γράμμα τη συνταγή (μισή δόση) και τα τσουρέκια
    βγήκαν όντως αφράτα και με κλωστές αλλά είχαν εντονότατη τη μυρωδιά της μαγιάς και τελικά μύριζαν λες και είχα βάλει μέσα αμμωνία! Τι μπορεί να έγινε ? μπορώ να βάλω λιγότερη μαγιά? Ευχαριστώ, Έλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως άφησες το προζύμι σε πολύ ζεστό μέρος? Έβαλες μέσα αρωματικά?

      Διαγραφή