Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Το τέλειο γαλακτομπούρεκο



Είχα ένα φύλλο κρούστας και ήμουν έτοιμη να φτιάξω μπουγάτσα αλλά ο αγαπημένος μου σύζυγος έριξε την ιδέα να κάνω γαλακτομπούρεκο.. Και να το... Απλά θεϊκό!


Υλικά:
  • 5 ποτήρια του νερού γάλα (δεν έχει σημασία με τι ποτήρι θα μετρήσετε αρκεί να είναι το ίδιο ποτήρι που μετράτε όλα τα υλικά)
  • 1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
  • 5 αυγά
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 1/2 πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 2 βανίλιες
  • ένα πακέτο φύλλο κρούστας
  • λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη για τα φύλλα

Υλικά για το σιρόπι:
  • 2 ποτήρια νερό
  • 2 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • λίγες σταγόνες λεμόνι


Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράσει ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το βούτυρο και τις βανίλιες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει ελαφρά ρίχνουμε τα αυγά, χτυπημένα.
Βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας ανάμεσά τους, βάζουμε τη κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας πάλι ανάμεσά τους.
Χαράζουμε ελαφρά σε μερίδες και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. θα δείτε ότι το γλυκό ξεκολλάει από τα τοιχώματα και έχει φουσκώσει αρκετά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και το ρίχνουμε καυτό πάνω από το καυτό γλυκό μόλις βγει από τον φούρνο. Με τον τρόπο αυτό, το φύλλο παραμένει τραγανό γιατί δεν προλαβαίνει να "πιει" όλο το σιρόπι.
Καλή επιτυχία!

,,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου