Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Κρουασάν βουτύρου


Λαχταριστά αφράτα κρουασανάκια βουτύρου που μπορείτε να γεμίσετε με μαρμελάδα, νουτέλα, αλλά και αλμυρή γέμιση ζαμπόν-τυρί ,κιμά κλπ.


Υλικά: (για περίπου 40 κρουασανάκια)
1 κύβο νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή
1 κούπα γάλα χλιαρό
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά αλάτι
3 κουταλιές σπορέλαιο
2 αυγά
4 κούπες αλεύρι για τσουρέκια ή για όλες τις χρήσεις(μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο)
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη soft παγωμένη




Αρχικά, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη να φουσκώσει για 10 λεπτά.
Στο κάδο του μίξερ βάλτε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το βούτυρο και χτυπήστε με το γάντζο αν έχετε, για 5 λεπτά. Η ζύμη μπορεί να κολλάει στα χέρια λιγάκι, αλλά δεν πειράζει. Αν κολλάει πολύ ρίξτε λίγο ακόμη αλεύρι. Βγάλτε τη ζύμη από το κάδο, ανοίξτε σε παραλληλόγραμμο φύλλο και ρίξτε το βούτυρο σε κομματάκια. Κάντε διπλώματα στη ζύμη, μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο. Αφήστε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο και ανοίξτε το ζυμάρι σε κύκλους με διάμετρο 30-35 πόντους. Με το μαχαίρι κόψτε σε τρίγωνα όπως παρακάτω


κάθε τρίγωνο φυλλαράκι κάντε το ρολάκι από τη φαρδιά προς τη στενή μεριά


αν θέλετε στο στάδιο αυτό, γεμίζετε με υλικά της αρεσκείας σας

αφήστε τα πάλι να φουσκώσουν για 15-20 λεπτά σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα. Αλείψτε με κρόκο αυγού την επιφάνεια τους και ψήστε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά.


καλή επιτυχία!

4 σχόλια:

  1. τα εφτιαξα και γιναν ΤΕΛΕΙΑ!Πήραμε ολοι για κολατσιο!Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΑ ΗΤΑΝ Κ ΓΙΑ ΠΕΙΝΙΡΛΙ.ΕΓΙΝΑΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τα δοκιμάσω σίγουρα! Μου έδωσες ιδέα!Ίσως και για πίτσα...

      Διαγραφή
  3. ποσα γραμαρια ειναι περιπου ενας κυβος νωπη μαγια;;; και σε ποσο ζεστο νερο τη διαλυουμε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή