Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα αφρατη


Η παρακάτω βασιλόπιτα είναι μια συνταγή που βρήκα στο www.sintagestispareas.gr. Μου άρεσε που χρησιμοποιούσε διάφορα υλικά μαζί, το καθένα είχε να δώσει στη πίτα και τη δική του γεύση. Έκανα και μερικές αλλαγές που διάβασα στα σχόλια... Πάντα διαβάζω τα σχόλια. Πραγματικά υπέροχη. Η βασιλόπιτα της χρονιάς και της επόμενης χρονιάς θα έλεγα!

Υλικά:

  • 250γρ. βούτυρο
  • 4 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
  • 3 βανιλέτες
  • 4 κουταλιές καρυδόψιχα ή φουντούκια αλεσμένα
  • 4 κουταλιές αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
  • 4 κουταλιες κουβερτούρα τριμμένη ή αλεσμένη με τα υπόλοιπα
  • 4 κουταλιές ινδική καρύδα
  • 4 κουταλιές σταφιδες ξανθες
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (εγώ έβαλα αγελαδίτσα)
  • το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού και ενός πορτοκαλιού
  • ένα κρασοπότηρο κονιάκ ή ρούμι
  • 3 κουταλιές κάντιντα( ζαχαρωμένες φλούδες φρούτων, απο το supermarket). Αυτό που πήρα εγώ είχε μέσα νεράντζι,περγαμόντο και κίτρο
  • ένα πακέτο φαρίνα (προτιμώ γιώτης)
Από το προηγούμενο βράδυ βάλτε τα κάντιντα και τις σταφίδες μέσα στο κονιάκ. αφήστε τα εκεί όλο το βράδυ να βγάλουν το άρωμά τους.
Την επόμενη μέρα χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα με λίγη από τη ζάχαρη και αφήστε το στην ακρη. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα. Ρίξτε και τους κρόκους έναν έναν. Συνεχίστε το χτύπημα και προσθέστε τις βανίλιες και τα ξύσματα. Αλέστε στο multi τα κάντιντα μαζί με το κονιάκ και τους χυμούς να γίνουν ένα μείγμα. Προσθέστε το μπεικιν στο αλεύρι.
Στο μείγμα των κρόκων, ζάχαρης συνεχιστε στο χτύπημα στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέστε εναλλάξ λίγο λίγο το αλεύρι , το κονιάκ με το χυμό και το γιαούρτι. Ρίξτε και όλους τους ξηρούς καρπούς και τη καρύδα και ανακατέψτε. Στο τέλος βάλτε και τη μαρέγκα με πολύ αργές κινήσεις.
Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα ταψί, ρίξτε μέσα το μείγμα και τοποθετείστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 50 -55 λεπτά. Όταν κρυώσει εντελώς πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και διάφορα στολίδια. Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί! Καλή σας επιτυχία και καλή μας χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου