Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

μπουγάτσα





Εύκολη, πεντανόστιμη, τραγανή με πολύ ελαφριά κρεμούλα, χωρίς αυγά. Είναι μια συνταγή της Αργυρώς. Φτιάξτε τη Κυριακή απογέυμα με καφεδάκι, είναι super!

Υλικά:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη ( 200 γρ.)
  • 1 και 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό + 2 κουταλιές της σούπας (200 γρ.)
  • 2 βανίλιες
  • ελάχιστο αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο( κατά προτίμηση φρέσκο)
  • βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα (περίπου 1/2 κούπα)
  • άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα βάζετε το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το αλάτι και τις βανίλιες. Ανακατεύετε συνεχώς σε μέτρια φωτιά για να μην πιάσει και περιμένετε να πάρει βράση. Μόλις αρχίζει να να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη. Ρίχνετε και τις 2 κουταλιές βούτυρο.
Μέχρι να ετοιμάσετε να φύλλα, βάλτε στη κρέμα μια μεμβράνη από πάνω για να μην ξεραθεί.
Ετοιμάστε να φύλλα. Βουτυρώστε το πάτο του ταψιού και απλώστε 5 φύλλα ένα-ένα βουτυρώνοντας καλά ανάμεσα. Ρίξτε τη κρέμα και σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας ξανά ανάμεσα τους.
Ψήστε στους 180 βαθμούς σε προθρμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Αν νομίζετε ότι θα τα καταφέρετε, μόλις βγει από το φούρνο τουμπαρέτε τη σε άλλο ταψί γιατί έτσι κολλάει καλύτερα η άχνη και η κανέλα Αλλιώς πασπαλίστε την άχνη και τη κανέλα πάνω από τα ξεροψημένα φύλλα. Απολαύστε τη!

tip: Η συνταγή μπορεί να γίνει και νηστίσιμη αν αντικαταστήσετε το φρέσκο γάλα με γάλα σόγιας και το βούτυρο με μαργαρίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου