Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

σπιτική creme brulee

Απολαυστική σπιτική creme brulee...

Υλικά για 4 μερίδες

350 γρ. κρέμα γάλακτος
150γρ. γάλα φρέσκο
95γρ. κρόκοι αυγών(περίπου 5 αυγά)
1 λοβό φυσικής βανίλιας ή 1 βανίλια σε σκόνη
30γρ. ζάχαρη κρυσταλλική λευκή
30-40γρ. ζάχαρη μαύρη ή καστανή για το κάψιμο


Ζεσταίνετε το γάλα μαζί με τη κρέμα γάλακτος,  τη μισή ζάχαρη (τη λευκή), τη βανίλια( αν χρησιμοποιήσετε τη φυσική, ανοίξτε στη μέση και ξύστε με κοφτερό μαχαιράκι για να πάρετε τα μικρά καφέ σποράκια) εως το σημείο βρασμού και αφήστε να κρυώσει ελαφρά.
Σε μπασίνα, ανακατέψτε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη. Τα ασπράδια μην τα πετάξετε, φυλάξτε τα στη κατάψυξη για να φτιάξετε μαρέγκες για πάβλοβα!
Ρίξτε τους κρόκους μέσα στη κατσαρόλα με το γάλα και ανακατέψτε καλά να ομογενοποιηθεί. Μοιράστε το μείγμα σε μπωλάκια και τοποθετήστε τα μέσα σε ταψακι. Καλύψτε το ταψί μέχρι τη μέση του μπωλ με νεράκι για να ψηθεί σε μπεν μαρί. Ψήστε στους 150 βαθμούς για 40-50 λεπτά μέχρι να έχει το πάνω μέρος όψη ζελέ. Αφήστε να κρυώσει, τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες και την ώρα που θα σερβίρετε ανάψτε το grill στη μέγιστη θερμοκρασία, πασπαλίστε με μια κουταλιά μάυρη ζάχαρη στο καθένα και ψήστε για 2 λεπτά μέχρι να καεί η ζάχαρη. Εναλλακτικά, αν διαθέτετε φλόγιστρο, κάψτε τη πασπαλισμένη ζάχαρη μέχρι να λιώσει.

tip: τοποθετώ για 5 λεπτά στην κατάψυξη, αφού τη κάψω και είναι υπέροχη!!!

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Χουρμάδες με bacon!



Πολύ εύκολο και νόστιμο ορεκτικό με πολλές παραλλαγές.

 Υλικά για 20 τεμάχια:

20 χουρμάδες ή δαμάσκηνα
1 συσκευασία blue cheese( 150γρ) ή τυρί κρέμα ή κατίκι δομοκού ή άλλο τυρί μαλακό
20 φέτες bacon καπνιστό


Αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι το κουκούτσι από τους χουρμάδες και βάζουμε στη μέση το τυρί της επιλογής μας. Τυλίγουμε με το bacon και τοποθετούμε μια οδοντογλυφίδα για μην ανοίξει.
Τοποθετούμε σε ταψάκι και ψήνουμε στο grill στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά μέχρι το bacon να ξεροψηθεί. Καλή σας όρεξη!