Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Το γλυκό των 2 υλικών και των 2 λεπτών!


Δεν έχετε ξαναφτιάξει τόσο γρήγορο και εύκολο γλυκάκι! Δροσερό, ανάλαφρο και ελαφρύ!

Υλικά:
1 κονσέρβα κομπόστα ροδάκινο ή βερίκοκο
2 φακελάκια ζελέ βερίκοκο ή φράουλα ή ανανά ή συνδυασμό των τριών(μπορείτε να βάλετε και light)



Πολτοποιείτε τη κομπόστα στο multi μαζί με το σιρόπι Φτιάξτε το ζελέ όχι σύμφωνα με τις οδηγίες αλλά ανακατέψτε και τα 2 φακελάκια με 1 ποτήρι βραστό νερό και μετά με ένα ποτήρι κρύο.
Ανακατέψτε τα 2 μείγματα να ενωθούν και βάλτε τα σε φόρμα. Τοποθετείστε το στο ψυγείο και παγώσει και απολαύστε το!
Μπορείτε να κάνετε πολλούς συνδυασμούς με κομπόστα-ζελέ .Στη φωτογραφία έχω βάλει κομπόστα βερίκοκο με 1 ζελέ φράουλα και 1 ζελέ βερίκοκο Είναι τέλειο και πανεύκολο!

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Τούρτα maltesers


Μια ξεχωριστή τούρτα αφιερωμένη στη κουμπάρα μου και καλύτερη μου φίλη που σήμερα έχει γενέθλια!
Χρόνια πολλά κουμπαρούλα μου, να σε χαιρόμαστε όλοι!



Υλικά:

3 κουτάκια ερμόλ ή άλλη φυτική κρέμα
1 πακέτο μπισκότα βουτύρου
8 σακουλάκια maltesers (τα μεγάλα)
1 κουτάκι πουράκια caprice
φράουλες για τη διακόσμηση


Χτυπάμε τη φυτική κρέμα να διπλασιαστεί σε όγκο για λίγα λεπτά. Θρυμματίζετε τα μπισκότα και τα 6 σακουλάκια maltesers και τα ρίχνετε και αυτά στο μείγμα. Ανακατεύετε καλά και στρώνετε σε στρογγυλή φόρμα με κούμπωμα. Βάζετε στο ψυγείο.
Όταν παγώσει βάζετε γύρω γύρω τα πουράκια, τα υπόλοιπα maltesers και γαρνίρετε με τις φράουλες.
Είναι πεντανόστιμη και και πολύ εύκολη!

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Κρουασάν βουτύρου


Λαχταριστά αφράτα κρουασανάκια βουτύρου που μπορείτε να γεμίσετε με μαρμελάδα, νουτέλα, αλλά και αλμυρή γέμιση ζαμπόν-τυρί ,κιμά κλπ.


Υλικά: (για περίπου 40 κρουασανάκια)
1 κύβο νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή
1 κούπα γάλα χλιαρό
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά αλάτι
3 κουταλιές σπορέλαιο
2 αυγά
4 κούπες αλεύρι για τσουρέκια ή για όλες τις χρήσεις(μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο)
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη soft παγωμένη




Αρχικά, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη να φουσκώσει για 10 λεπτά.
Στο κάδο του μίξερ βάλτε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το βούτυρο και χτυπήστε με το γάντζο αν έχετε, για 5 λεπτά. Η ζύμη μπορεί να κολλάει στα χέρια λιγάκι, αλλά δεν πειράζει. Αν κολλάει πολύ ρίξτε λίγο ακόμη αλεύρι. Βγάλτε τη ζύμη από το κάδο, ανοίξτε σε παραλληλόγραμμο φύλλο και ρίξτε το βούτυρο σε κομματάκια. Κάντε διπλώματα στη ζύμη, μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο. Αφήστε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο και ανοίξτε το ζυμάρι σε κύκλους με διάμετρο 30-35 πόντους. Με το μαχαίρι κόψτε σε τρίγωνα όπως παρακάτω


κάθε τρίγωνο φυλλαράκι κάντε το ρολάκι από τη φαρδιά προς τη στενή μεριά


αν θέλετε στο στάδιο αυτό, γεμίζετε με υλικά της αρεσκείας σας

αφήστε τα πάλι να φουσκώσουν για 15-20 λεπτά σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα. Αλείψτε με κρόκο αυγού την επιφάνεια τους και ψήστε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά.


καλή επιτυχία!

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Παστίτσιο με λαζάνια


Λαχταριστό, πεντανόστιμο και εύκολο παστίτσιο με λαζάνια πλατιά.


Υλικά:
1 πακέτο λαζάνια πλατιά (δεν θα τα χρειαστείτε όλα)
1 κούπα τριμμένα τυριά της αρεσκείας σας (μοτσαρέλα, γκούντα, ένταμ, κλπ)

για το κιμά:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
ελαιόλαδο
2/3 της κούπας ντομάτα κονκασέ ή φρέσκια στο τρίφτη ή χυμό ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι κι ένα φύλλο δάφνης
λίγο νερό

για τη μπεσαμέλ:
1 και 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο προαιρετικά
2 κρόκους
1/3 της κούπας τριμμένο κεφαλοτύρι ή πεκορίνο


Ετοιμάστε πρώτα το κιμά. Σωτάρετε στο ελαιόλαδο το κιμά μαζί με το κρεμμύδι μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα. Ρίχνετε τη ντομάτα και ανακατεύετε. Προσθέστε το νεράκι (όχι πολύ) και τα μυρωδικά και αφήστε να βράσει για 20-25 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάστε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το γάλα κρύο και προσθέστε το κορν φλαουρ. Ανακατέψτε καλά με σύρμα και βάλτε το γάλα να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Ρίξτε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το βούτυρο. Σε λίγα λεπτά το γάλα θα αρχίζει να πήζει και όταν κοχλάσει, είναι έτοιμη η μπεσαμέλ. Αφήστε να κρυώσει ελαφρά, ρίξτε και ανακατέψτε τους κρόκους και το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Σε ευρύχωρο πυρέξ ή ταξί, βάλτε κάτω 2 κουταλιά της σούπας μπεσαμέλ. Τοποθετείστε σε σειρά τα λαζάνια όπως είναι ωμά να γίνει μια στρώση. Συνεχίστε με μια στρώση κιμά, αντίστοιχα μπεσαμέλ, τυριά, λαζάνια σε σειρά, κιμά, μπεσαμέλ, τυριά μέχρι να τελειώσετε με τα τυριά. Προσπαθηστε να κανετε λεπτές στρώσεις.
Ψήστε σε πποθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει .









Κροκέτες μπακαλιάρου σε κουρκούτι μπύρας με σως ταρτάρ


Ψαράκι σήμερα... Νόστιμο, υγιεινό και συνοδευόμενο από φανταστική σος ταρτάρ.


Υλικά:
4-5 φιλέτα μπακαλιάρου κατεψυγμένο (ή παστό αλλά πρέπει να τον ξαρμυρίσετε πολύ καλά)
χωρίς πέτσες και κόκαλα

για το κουρκούτι:
1/2 κουτάκι μπύρα ( ή ανθρακούχο νερό)
2/3 της κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά λάδι

λάδι για το τηγάνισμα


Για τη σος ταρτάρ:
1 κούπα μαγιονέζα
2 κουταλιές αγγουράκια πίκλες
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι λιωμένο κρεμμύδι
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη(προαιρετικά)


Ετοιμάστε το κουρκούτι. Κοσκινίστε το αλεύρι σ' ένα μπολ και κάντε στη μέση μια λακουβίτσα. Ρίξτε το λάδι και τη μπύρα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε έναν ομοιόμορφο χυλό. Κόψτε τα φιλέτα του μπακαλιάρου σε μικρά κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από σπιρτόκουτο.
Πάρτε ένα ένα τα κομμάτια βουτήξτε τα στο χυλό και έπειτα σε μπόλικο καυτό λάδι. Τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν και να ξεροψηθούν.
Ετοιμάστε τη σος ταρτάρ. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και βάλτε τη στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.
Καλή σας όρεξη!











για τη σως ταρτάρ
1 κούπα μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας κρεμμύδι λιωμένο
χυμό από μισό λεμόνι ή όσο σας αρέσει
2 κουταλιές της σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο
7-8 αγγουράκια τουρσί σταγγισμένα και ψιλοκομμένα
λίγο αλατι
προεριατικά λίγη κάππαρη ψιλικομμένη


Αποψύχετε το μπακαλιάρο και το κόβετε σε κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από ένα σπιρτόκουτο.
Ετοιμάζετε το κουρκούτι. Ανακατεύετε τη μπύρα με το αλέυρι μέχρι να γίνει ενας αραιός χυλός. Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο αλεύρι. Ρίχνετε και το αλάτι και το πιπέρι μέσα στο κουρκούτι.

Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Το καλύτερο πρωινό, δεκατιανό και σνακ για όλες τις ώρες!


Υλικά:
400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ αλεύρι για τσουρέκια δυνατό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κοφτή κουταλιά της σούπας μαργαρίνη
15γρ. μαγιά νωπή ή 1/2 φακελάκι μαγιά ξερή
1 και 1/2 ποτήρι νερό κρύο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Μπόλικο σουσάμι για πασπάλισμα


Διαλύστε τη μαγιά σε λίγο από το νερό της συνταγής και περιμένετε 10 λεπτά να αφρίσει.
Βάζετε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα.
βάλτε να ξεκουραστεί το ζυμάρι για 10 λεπτά και χτυπήστε το πάλι σε δυνατή ταχύτητα.
Πλάστε λεπτά μπαστουνάκια και κλείστε τα σε κύκλο. Φτιάξτε ένα ζαχαρόνερο, σε 1 λίτρο νερό κρύο διαλύστε 30 γρ. ζάχαρη και βουτήξτε μέσα ένα ένα τα κουλούρια. Πασπαλίστε γύρω γύρω με σουσάμι και βάλτε τα σε λαδόκολλα για 30 λεπτά. Ψήνετε στους 220 βαθμούς σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 12 με λεπτά.



1