Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα αφρατη


Η παρακάτω βασιλόπιτα είναι μια συνταγή που βρήκα στο www.sintagestispareas.gr. Μου άρεσε που χρησιμοποιούσε διάφορα υλικά μαζί, το καθένα είχε να δώσει στη πίτα και τη δική του γεύση. Έκανα και μερικές αλλαγές που διάβασα στα σχόλια... Πάντα διαβάζω τα σχόλια. Πραγματικά υπέροχη. Η βασιλόπιτα της χρονιάς και της επόμενης χρονιάς θα έλεγα!

Υλικά:

  • 250γρ. βούτυρο
  • 4 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
  • 3 βανιλέτες
  • 4 κουταλιές καρυδόψιχα ή φουντούκια αλεσμένα
  • 4 κουταλιές αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
  • 4 κουταλιες κουβερτούρα τριμμένη ή αλεσμένη με τα υπόλοιπα
  • 4 κουταλιές ινδική καρύδα
  • 4 κουταλιές σταφιδες ξανθες
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (εγώ έβαλα αγελαδίτσα)
  • το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού και ενός πορτοκαλιού
  • ένα κρασοπότηρο κονιάκ ή ρούμι
  • 3 κουταλιές κάντιντα( ζαχαρωμένες φλούδες φρούτων, απο το supermarket). Αυτό που πήρα εγώ είχε μέσα νεράντζι,περγαμόντο και κίτρο
  • ένα πακέτο φαρίνα (προτιμώ γιώτης)
Από το προηγούμενο βράδυ βάλτε τα κάντιντα και τις σταφίδες μέσα στο κονιάκ. αφήστε τα εκεί όλο το βράδυ να βγάλουν το άρωμά τους.
Την επόμενη μέρα χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα με λίγη από τη ζάχαρη και αφήστε το στην ακρη. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα. Ρίξτε και τους κρόκους έναν έναν. Συνεχίστε το χτύπημα και προσθέστε τις βανίλιες και τα ξύσματα. Αλέστε στο multi τα κάντιντα μαζί με το κονιάκ και τους χυμούς να γίνουν ένα μείγμα. Προσθέστε το μπεικιν στο αλεύρι.
Στο μείγμα των κρόκων, ζάχαρης συνεχιστε στο χτύπημα στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέστε εναλλάξ λίγο λίγο το αλεύρι , το κονιάκ με το χυμό και το γιαούρτι. Ρίξτε και όλους τους ξηρούς καρπούς και τη καρύδα και ανακατέψτε. Στο τέλος βάλτε και τη μαρέγκα με πολύ αργές κινήσεις.
Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα ταψί, ρίξτε μέσα το μείγμα και τοποθετείστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 50 -55 λεπτά. Όταν κρυώσει εντελώς πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και διάφορα στολίδια. Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί! Καλή σας επιτυχία και καλή μας χρονιά!

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Παγωτό Χριστουγέννων (με κάστανο)!


Ένα γλυκάκι μου με εντυπωσίασε ευχάριστα! Δεν περίμενα να βγει τόσο πετυχημένο! Πανεύκολο, δροσερό και κυρίως μέσα στο πνεύμα των εορτών!



Υλικά:για μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα

  • 350γρ. κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. τυρί mascarpone
  • 4 κρόκους από αυγά βιολογικά αν γίνεται
  • 1 κουτί κρέμα κάστανου ή 1 βάζο μαρμελάδα κάστανο( και τα 2 τα βρίσκετε εύκολα στα supermarkets)
  • 4-5 κάστανα μαρόν γλασέ για τη διακόσμηση
  • λίγο σιρόπι σοκολάτα ή καραμέλα αν θέλετε για τη διακόσμηση

Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρευστη σαν γιαούρτι. Βάλτε τη στην άκρη. Χτυπήστε τους κρόκους αυγών πολύ καλά μέχρι να αλλάξουν χρώμα και προσθέστε σταδιακά το mascarpone και τη μαρμελάδα κάστανο ή τη κρέμα κάστανο. Τέλος προσθέστε και τη χτυπημένη σε γιαούρτι κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε ελαφρά. Τοποθετείστε σε μια μακρόστενη φόρμα διάφανη μεμβράνη και ρίξτε μέσα το μείγμα. Βάλτε το στη κατάψυξη για τουλάχιστον 8 ώρες και έτοιμο! Δεν χρειάζεται χτύπημα ενδιάμεσα, ούτε πρόκειται να κάνει κρυστάλλους! Σερβίρετε σε μακρόστενη πιατέλα, γαρνίρετε με λίγο σιρόπι και τα μαρόν γλασέ για διακόσμηση. Είναι τέλειο και πανεύκολο, η υφή δε του παγωτού είναι ονειρεμένη!

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Ξεροτήγανα κρητικά




Αν δεν τιμήσουμε το σπίτι μας θα πέσει να μας πλακώσει... Με μια λέξη τέλεια... τι άρωμα, τι γεύση, τραγανά, λιώνουν στο στόμα με τη πρώτη μπουκιά. Δυσκολάκι θα το έλεγα, αλλά για μια φορά στο τόσο αξίζει το κόπο. Είχα βέβαια και βοήθεια. Η αλήθεια να λέγεται . Τη θεία από τη Κρήτη. Πολύτιμη η βοήθεια της. Και μου έμαθε και τα μυστικά της συνταγής.

Υλικά: για μια ικανοποιητική ποσότητα
  • το χυμό κα το ξύσμα 2 πορτοκαλιών
  • ελάχιστο αλάτι
  • 250ml τσικουδιά ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • αλεύρι σκληρό όσο πάρει (σίγουρα 1200γρ)
  • καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
  • μέλι, κανέλα,καρυδόψιχα ψιλοκομμένη και σουσάμι για το πασπάλισμα



Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί πλην το αλεύρι. Καλύτερα βάλτε τα στο μίξερ και χρησιμοποιείστε το γάντζο. Αν δεν έχετε κάντε το με το χέρι αλλά έχει ζόρι. Προσθέστε το αλεύρι σιγά σιγά και πρέπει να πετύχετε μια σκληρή ζύμη όχι ¨"αχαμνή", μεταξένια αλλά σκληρή. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για λίγο και αν έχετε μηχανή ανοίγματος ζύμης-ζυμαρικών, ξέρετε τη διαδικασία. Πρώτα ανοίγετε φύλλαρακια στο μεσαίο άνοιγμα και μετά στο πιο λεπτό. Κάθε φορά που το βάζετε στη μηχανή το αλευρώνετε. Για όσους δεν έχουν μηχανή, πάρτε τον πλάστη σηκώστε μανίκια και ξεκινήστε να ανοίγετε σε λωρίδες φύλλο πολύ πολύ λεπτό... Με όποιον τρόπο κι αν καταφέρατε να ανοίξετε το φύλλο, κόψτε το με το ειδικό οδοντωτό ροδάκι σε λωρίδες 5cm πλάτους και 25-30cm μήκους.


(τη photo τη δανείστηκα από ophioussa.blogspot.com γιατί με τη κουβέντα ξεχάστηκα να αποθανατίσω το στάδιο αυτό)
Βάλτε αρκετό λάδι σε μια κατσαρόλα και αφήστε το να κάψει. Χαμηλώστε τη φωτιά στο μισό και ρίξτε μέσα τις λωρίδες μια μια τυλίγοντας με το πιρούνι σαν φωλίτσα. Μην φοβάστε για το σχήμα, όπως και να το κάνετε θα είναι τέλειο! Θέλει τηγάνισμα για πολύ λίγο ίσα να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες. Μπορείτε να κόψετε και σε σχήμα φιόγκου ή απλά να ρίξετε τις λωρίδες μέσα στη κατσαρόλα. Τοποθετείστε τα σε μια πιατέλα και αφήστε να κρυώσουν αρκετά.
Ζεστάνετε ελαφρά το μέλι, στρώστε τα ξεροτήγανα σε μια πιατέλα ρίξτε πολύ μέλι από πάνω, καρύδι για να κολλήσει καλά, πασπαλίστε με κανέλα και σουσάμι. Καλοφάγωτα και του χρόνου!

Μελομακάρονα


Άργησα να γράψω αλλά με είχε πιάσει μεγάλη προκοπή. Και τι δεν έφτιαξα. 2 διαφορετικές συνταγές κουραμπιέ, μια μεγάλη δόση μελομακάρονα, ξεροτήγανα κρητικά τέλεια, τσουρέκια, όλα τα καλά...
Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ παλιά, φτιαγμένη πολλές φορές με σίγουρη επιτυχία. Φέτος είπα να τη πειράξω ελαφρά... το πείραγμα τα απογείωσε... Δοκιμάστε να τα φτιάξετε, αξίζει. Τραγανά εξωτερικά, μελωμένα λίγο, εσωτερικά. Άλλωστε το μέλωμα είναι θέμα γούστου. Αν σας αρέσει πολύ μελωμένο, το αφήνετε στο σιρόπι παραπάνω λεπτά. Το θέμα είναι να είναι ένα τραγανό μελωμένο μπισκοτάκι... Κι εδώ είναι το μυστικό....

Υλικά: (για μια μεγάλη δόση)
  • 4 ποτήρια καλαμποκέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 2 ποτήρια του κρασιού κονιάκ
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 και 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένοι φλοιοί φρούτων (κόντιντα ή κάντιντα θα τους βρείτε στα supermarkets)
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αλλά μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο)
για το σιρόπι:
  • 1 και 1/2 ποτήρι μέλι καλής ποιότητας
  • 1 και 1/2 ποτήρι νερό
  • 1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ολόκληρο πορτοκάλι κομμένο στα δύο
για τη διακόσμηση:

  • μέλι λίγο ζεσταμένο ή το σιρόπι που τα μελώσαμε αν μας έχει περισσέψει
  • 300γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • λίγο κανέλα


Τουλάχιστον 10 ώρες πριν φτιάξουμε τα μελομακάρονα ή από βραδύς ανακατεύουμε το κονιάκ με τους αποξηραμένους φλοιούς φρούτων και το ξύσμα πορτοκαλιού να βγάλουν όλο το άρωμα τους.
Ανακατεύετε το λάδι με τη ζάχαρη, χτυπάτε για 10 λεπτά στο μίξερ, ρίχνετε το χυμό πορτοκάλι (αφού πρώτα διαλύσετε μέσα τη σόδα να φουσκώσει), τη κανέλα, το γαρύφαλλο, και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ακόμη. Αλέστε το κονιάκ με τους φλοιούς φρούτων στο multi να λιώσουν πολύ καλά και τους προσθέστε το στο μείγμα. Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά, λίγο λίγο μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά μεν αλλά να μην κολλάει στα χέρια δε. Πλάστε μικρά κεφτεδάκια, λίγο μακρουλά και τυλίξτε τα πάνω σε μια σαγρέ επιφάνεια, αν έχετε, να κάνει σχεδιάκι. Εγώ τα έπλασα πάνω σε μια θήκη από χαρτοπετσέτες και βγήκε ένα σχήμα με μικρά τετραγωνάκια. Τοποθετείστε τα σε αλάδωτο ταψί χωρίς λαδόκολλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Να έχουν ροδίσει ελαφρά. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5-7 λεπτά, ξαφρίζοντας κατά διαστήματα. Ρίξτε λίγα λίγα τα μελομακάρονα για 1 λεπτό. Αν σας αρέσουν αρκετά μελωμένα αφήστε τα παραπάνω.
Στρώστε τα σε πιατέλα, βάλτε λίγο από το σιρόπι αν έχει περισσέψει ή λίγο μέλι από πάνω, πασπαλίστε τα με μπόλικο καρύδι και με κανέλα. Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Υπέροχα "κορδονάτα" τσουρέκια






Τα τσουρέκια είναι μεγάλο θέμα... Ψάξιμο ετών για τη καλύτερη συνταγή... Αναλογίες, φούσκωμα, ζύμωμα, αναμονή να φουσκώσει... Τελικά εδώ και 5 χρόνια κατέληξα σε μια συνταγή από το θρυλικό hungry.gr που μου τράβηξε τη προσοχή. Τα τσουρέκια της Ζωής, για την ακρίβεια της μαμάς της Ζωής. Μου φάνηκε πολύπλοκη και φυσικά τα δύσκολα με συναρπάζουν...
Ένα πράγμα θα σας πω, δεν μπορώ να χαρακτηρίσω το άρωμα και τη γεύση των τσουρεκιών αυτών... είναι ανεπανάληπτη! Κι όχι μόνο από γεύση αλλά κι από υφή είναι μοναδικά! Έχουν αυτές τις υπέροχες "κλωστές-κορδόνια" όταν τα κόβεις που τα κάνουν τέλεια! Αν σας κινεί τη περιέργεια δοκιμάστε να τα φτιάξετε και θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας, σας το εγγυώμαι!

Υλικά:
  • 2 κιλά αλεύρι robin hood( προσοχή καθε πακέτο είναι 900γρ)
  • 600γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. φρέσκο βούτυρο (εγώ προτιμώ lurpak)
  • 9 αυγά
  • 2 κουταλιές του γλυκού μαστίχα
  • 1 φακελάκι μαχλέπι βρασμένο μέσα σε 1/2 ποτήρι νερό
  • 200γρ. μαγιά νωπή ή αντίστοιχα 7 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 400 ml γάλα χλιαρό (όχι καυτό)
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 κρόκους αυγού αραιωμένους με λίγο νερό
  • αμύγδαλο φιλέ ή φουντούκι τριμμένο

Πιάνετε από το βράδυ ένα προζύμι. Δεν είναι απαραίτητο αλλά το κάνει πιο νόστιμο και εξαλείφει τη βαριά μυρωδιά της μαγιάς. Ανακατεύετε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά να διαλυθεί καλά σε ένα γυάλινο ή πλαστικό μπολ αρκετά μεγάλο και προσθεστε αλεύρι τόσο ώστε να πετύχετε χυλό( περίπου 250γρ. αλεύρι θα χρειαστείτε από τα 2 κιλά). Προσθέστε και ανακατέψτε και μια κουταλιά ζάχαρη από τα 600γρ. για να "ταΐσετε" τη μαγιά και να επιτύχετε το φούσκωμα της. Σκεπάζετε με μεμβράνη και τοποθετείτε σε ζεστό μέρος όλο το βράδυ. Αυτό θα φουσκώσει, θα ξεφουσκώσει και πάλι θα φουσκώσει έως το πρωί. Αν στο πρώτο δίωρο δεν φουσκώσει καθόλου το προζύμι σας, καλύτερα να το πετάξετε γιατί θεωρείται αποτυχημένο. Μην αναρωτηθείτε γιατί, απλά πιάστε άλλο.Καλύτερα να πετάξετε το προζύμι παρά ολόκληρο το τσουρέκι...
Το επόμενο πρωί ξεκινήστε τη διαδικασία Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και να πάρουν χρώμα το κίτρινο του λεμονιού. Βράστε το νερό με το μαχλέπι, πάρτε μόνο ένα φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ (χωρίς τους σπόρους) και αφήστε λίγο να κρυώσει. Αλέστε τη μαστίχα στο multi μαζί με ελάχιστη ζάχαρη(για να διαλυθεί καλά).
Σε μια μεγάλη λεκάνη ( εγώ χρησιμοποιώ μια λεκάνη ψηλή και στενή που τη φυλάω μόνο για το ζύμωμα των τσουρεκιών) βάλτε το αλεύρι και κάντε μια γουβίτσα στο κέντρο. Προσθέστε τα χτυπημένα αυγά με τη ζάχαρη, το φλιτζανάκι του καφέ με το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το προζύμι.
Ανακατέψτε τη ζύμη πολύ καλά αλλά όχι με δύναμη και όχι με το χέρι μπουνιά όπως κάνετε με το ψωμί γιατί δεν θα επιτύχετε τις κλωστές. Η ζύμη του τσουρεκιού θέλει χάδια. Θέλει ανακάτεμα γύρω γύρω από τη λεκάνη και "τράβηγμα" από τις άκρες. Τέλος ρίχνετε το βούτυρο λιωμένο και χλιαρό, λίγο λίγο και συνεχίζετε να τραβάμε το ζυμάρι από τις άκρες προς τη μέση της λεκάνης μέχρι νατο απορροφήσει όλ . Μην φοβάστε, θα το πιει όλο σίγουρα αλλά σιγά σιγά. Το ζυμάρι σας πρέπει να έχει αυτή την όψη προς το παρόν.

Τυλίξτε το με μεμβράνη και βάλτε το σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 3-4 ώρες τουλάχιστον. Μετά τις 4 ώρες ξεφουσκώστε τη ζύμη πατώντας τη ελαφρά και ζυμώστε πάλι για λίγα λεπτά. Ξέρω ότι σας ακούγεται χρονοβόρο αλλά πιστέψτε με ότι με τον τρόπο αυτό, το αποτέλεσμα θα αποζημιώσει τον κόπο σας. Αφήστε το να φουσκώσει ξανά για 1-2 ώρες (θα σηκωθεί πιο γρήγορα αυτή τη φορά). Τώρα θα πρέπει να έχει αυτή τη μορφή, του τέλειου φουσκώματος...


Το ζυμάρι σας είναι επιτέλους έτοιμο. Πατήστε το ελαφρά να ξεφουσκώσει και χωρίστε το σε κομμάτια. Ανάλογα με το μέγεθος των τσουρεκιών που θέλετε να φτιάξετε χωρίστε και τη ζύμη ανάλογα. Κάντε ότι σχήμα θέλετε. Εγώ συνηθίζω να κάνω πλεξούδες. Χωρίζω κάθε κομμάτι στα τρία σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθω τρία κορδόνια. Τα πλέκω σε πλεξούδα όπως αυτή παρακάτω και τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα.

Αφήστε τα να φουσκώσουν για λίγη ώρα περίπου 45 λεπτά, αλείψτε με πινέλο την επιφάνεια με τους κρόκους και πασπαλίστε με το αμύγδαλο ή το φουντούκι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσουν εντελώς τυλίξτε τα με μεβράνη για να μην ξεραθούν και διατηρούνται για πολλές μέρες.



Ξέρω ότι θα σας φανεί δύσκολο. Πολύ δύσκολο δεν είναι, αλλά θέλει πολύ χρόνο και κυρίως πολύ πολύ υπομονή να περιμένεις τη ζύμη να φουσκώσει. Όση πιο πολύ υπομονή δείξετε τόσο πιο καλό αποτέλεσμα θα έχετε, σας το υπόσχομαι....

Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010

Σουφλέ με ψωμί του τοστ

Αυτό είναι το αγαπημένο μας σουφλέ-τοστ όπως το ονομάζουμε. Είναι αρκετά εύκολο να γίνει και μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε είδος τυριού σας έχει περισσέψει Είναι πάντως μοναδικό με καπνιστό τυρί Μετσόβου, του πάει τέλεια.

Υλικά:
  • 8-10 ψωμί του τοστ χωρίς κόρα κατά προτίμηση
  • βούτυρο ή μαργαρίνη περίπου 100γρ.
  • 300-400γρ. τυριά τριμμένα( εγώ βάζω μετσοβόνε αλλά και φέτα)
  • 6-7 φέτες σαλάμι μπύρας ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 5 αυγά

Αλείψετε καλά με βούτυρο ή μαργαρίνη το πάτο ενός μεγάλου πυρέξ. Τοποθετείτε όσες φέτες ψωμί του τοστ χωράνε αφού τις έχετε αλείψει και από τις δυο πλευρές με λίγο βούτυρο και αυτές. Βάζετε τη μισή ποσότητα από το τυρί που έχετε υπολογίσει και τα μισά αλλαντικά. Βάζετε άλλη μια στρώση βουτυρωμενες φετες τοστ, ξανά τυριά και τελειώνετε με τα αλλαντικά. Χτυπάτε λίγο τα αυγά μαζί με το γάλα και το περιχύνετε πάνω από το μείγμα.
Το αφήνετε να σταθεί για 20-25 λεπτά να απορροφήσει καλά το γάλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Καλή σας όρεξη!

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Πάβλοβα με κάστανα


Ένα υπέροχο γλυκό για τις γιορτινές μέρες που έρχονται, με υπέροχη σαντιγί με άρωμα πορτοκάλι, μαρόν γλασέ, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και σοκολατένιο γλάσο.Είναι πολύ ξεχωριστό γλυκό με τέλεια γεύση και τόσο εύκολο να γίνει που δεν θα το πιστεύετε...

Υλικά:
  • 2 δίσκους έτοιμη μαρέγκα από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς σας
  • 15 κάστανα μαρόν γλασέ αγορασμένα από το ζαχαροπλαστείο ή μεγάλο supermarket
  • 2 πακέτα μάντολες από το supermarket ή παστέλι με αμύγδαλα ή παστέλι με φιστίκι χοντροκομμένα
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • λίγο λικέρ πορτοκάλι( αν δεν έχετε δεν πειράζει)
  • 100 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες( φακελάκι) που την έχετε λιώσει σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται
Ετοιμάζετε τη σαντιγί Χτυπάτε τη κρεμά γάλακτος(πολύ παγωμένη) μέχρι να γίνει πολύ πλούσια και να διογκωθεί. Ανακατεύετε το ξύσμα από το πορτοκάλι απαλά με τη σαντιγί και το λικέρ πορτοκάλι αν έχετε.
Σπάστε τον 1 δίσκο μαρέγκας σε κομμάτια και τα τοποθετείτε στο πάτο ενός μπολ. Ρίχνετε τη μισή πορτοκαλένια σαντιγί, διάσπαρτα τα μισά κάστανα, λίγους ξηρούς καρπούς και το μισό φακελάκι κουβερτούρας.
Συνεχίζετε με τον άλλο δίσκο μαρέγκας, σε κομμάτια κι αυτός, την υπόλοιπη σαντιγί, γαρνίρετε με τα υπόλοιπα μαρόν γλασέ, τους ξηρούς καρπούς και τέλος με την υπόλοιπη κουβερτούρα.
Καλή επιτυχία!