Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Πανακότα με γάλα καρύδας


Εύκολη, ελαφριά και πεντανόστιμη πανακότα που μπορείτε να γαρνίρετε με ό,τι θέλετε.


Υλικά:

  • 1 λίτρο γάλα καρύδας
  • 15γρ. ζελατίνη σε φύλλα
  • ζάχαρη αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστη γιατί το γάλα καρύδας είναι ήδη αρκετά γλυκό
  • γλυκό βύσσινο για γαρνίρισμα, ρόδι, μαρμελάδα αραιωμένη, μέλι


Μουλιάζετε τη ζελατίνη σε κρύο νερό να μαλακώσει για 5-7 λεπτά. Βάζετε το γάλα καρύδας σε κατσαρόλα να βράσει. Στύψτε τη ζελατίνη με τα χέρια σας και ρίξτε τη μέσα στη κατσαρόλα. Ανακατέψτε καλά να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Αφήστε να κρυώσει ελαφρά και μοιράστε το μείγμα σε μπολάκια. Βάλτε στο ψυγείο και σε σε 3-4 ώρες είναι έτοιμες να τις απολαύσετε...

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Το τέλειο γαλακτομπούρεκο



Είχα ένα φύλλο κρούστας και ήμουν έτοιμη να φτιάξω μπουγάτσα αλλά ο αγαπημένος μου σύζυγος έριξε την ιδέα να κάνω γαλακτομπούρεκο.. Και να το... Απλά θεϊκό!


Υλικά:
  • 5 ποτήρια του νερού γάλα (δεν έχει σημασία με τι ποτήρι θα μετρήσετε αρκεί να είναι το ίδιο ποτήρι που μετράτε όλα τα υλικά)
  • 1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
  • 5 αυγά
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 1/2 πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 2 βανίλιες
  • ένα πακέτο φύλλο κρούστας
  • λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη για τα φύλλα

Υλικά για το σιρόπι:
  • 2 ποτήρια νερό
  • 2 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • λίγες σταγόνες λεμόνι


Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράσει ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το βούτυρο και τις βανίλιες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει ελαφρά ρίχνουμε τα αυγά, χτυπημένα.
Βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας ανάμεσά τους, βάζουμε τη κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας πάλι ανάμεσά τους.
Χαράζουμε ελαφρά σε μερίδες και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. θα δείτε ότι το γλυκό ξεκολλάει από τα τοιχώματα και έχει φουσκώσει αρκετά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και το ρίχνουμε καυτό πάνω από το καυτό γλυκό μόλις βγει από τον φούρνο. Με τον τρόπο αυτό, το φύλλο παραμένει τραγανό γιατί δεν προλαβαίνει να "πιει" όλο το σιρόπι.
Καλή επιτυχία!

,,

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Μηλοπιτάκια εύκολα



Είναι μια από τις πιο εύκολες και νόστιμες συνταγές για μηλοπιτάκια που έχω δοκιμάσει αφού δεν χρειάζεται να φτιάξετε φύλλο και γέμιση ξεχωριστά, αλλά ανακατεύετε τα υλικά όλα μαζί! Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε!
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 3 αυγά
  • 200γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 πακέτο φαριναπ
  • 4 μήλα
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • άχνη και κανέλα για πασπάλισμα

Λιώστε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα Αφήστε να κρυώσει λίγο. Στο μεταξύ καθαρίστε τα μήλα, κόψτε τα σε μικρά κομματάκια και περιχύστε με το λεμόνι. Ρίξτε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα μέσα στο μείγμα, στη συνέχεια το αλεύρι. Προσθέστε τη βανίλια και τα μήλα. Ανακατέψτε να ενσωματωθούν όλα μαζί.
Πάρτε κουταλιές από το μείγμα και βάλτε τις σε ταψί αφού πρώτα το βάλετε λαδόκολλα, αφήνοντας κενό μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Ψήστε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο και αφού κρυώσουν πασπαλίστε με την άχνη και τη κανέλα.
























Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Προφιτερόλ

Είναι αυτό το απίστευτο γλυκό, που δεν θες να το μάθεις αλλά να το φας... Θα σας δώσω τη συνταγή να το μάθετε και μετά εσείς φάτε το... Τέλεια μαλακά σουδάκια γεμισμένα με πλούσια κρέμα ζαχαροπλαστικής και λαχταριστή βελούδινη κρέμα με σοκολάτα γάλακτος. Απλά τέλειο! Ψέματα δεν θα πω, έχει τη δυσκολία του αλλά αξίζει το κόπο.

Υλικά για τα σου:
  • 125γρ. γάλα
  • 125γρ. νερό
  • 110 γρ. βούτυρο
  • 3 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. ζάχαρη
  • 140 γρ. αλεύρι
  • 4 αυγά
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε καλά και τέλος βάζουμε τι αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ξεκολλάει. Βάζουμε τη ζύμη στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Με ένα κορνέ κόβουμε μπαλίτσες και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά.


Υλικά για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής (κρέμα πατισερί) :

  • 350γρ. γάλα
  • 150γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 80γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 40γρ. κορν φλαουρ
  • 1 βανίλια

Ανακατέψτε τα αυγά με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλάουρ με λίγο γάλα. Το υπόλοιπο γάλα μαζί με τη κρέμα γάλακτος το βάζετε να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και ανακατεύετε μέχρι να κοχλάσει. Αποσύρετε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.


Υλικά για τη βελούδινη κρέμα σοκολάτας:

  • 3 κούπες γάλα σοκολατούχο ή απλό
  • 4 κουταλιές κορν φλάουρ
  • 1/2 κόυπα ζ'αχαρη
  • 3 αυγά
  • 250γρ. κουβερτούρα γάλακτος λιωμένη
  • 2 κουταλιές grand marnier
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 2 κουταλιές γλυκόζη
  • 1 βανίλια
Βράστε το γάλα. Ανακατέψτε το κορν φλαουρ, τη ζάχαρη και τα αυγά. Ρίξτε όλο το γάλα ανακατεύοντας ζωηρά και βράστε τη κρέμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατέψτε να ενσωματωθεί. Αφήστε να κρυώσει λίγο και προσθέστε το λικέρ, το βούτυρο και τη βανίλια.


Και τώρα η συναρμολόγηση.
Τρυπήστε λίγο τα σου με ένα μαχαιράκι και βάλτε μέσα με ένα κουταλάκι κρέμα πατισέρι. Βάλτε τα σουδάκια σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ και περιχύσετε με τη κρέμα σοκολάτας. Εναλλάξ βάλτε σουδάκια και κρέμα σοκολάτας ξανά. Καλή σας όρεξη!

Ρυζόγαλο παραδοσιακό

Τώρα τελευταία έχω θυμηθεί αυτό το απλό γλυκάκι και το έχω καταευχαριστηθεί. Αν και είμαι φανατική της σοκολάτας, το ρυζόγαλο αποτελεί μια ικανοποιητική λύση στην ερώτηση "κανένα γλυκό έχουμε?"


Υλικά: για 6 μπολάκια

6 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασέ ή νυχάκι
1 φλιτζάνι νερό
6 φλιτζάνια γάλα φρέσκο ή εβαπορέ αραιωμένο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές στης σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια ή κορν φλάουρ + 2 βανίλιες
κανέλα


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το ρύζι να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι το ρύζι να πιει όλο το νερό. Αφαιρούμε από τα 6 φλιτζάνια γάλα 1/2 φλιτζάνι και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Σε χαμηλή θερμοκρασία το αφήνουμε να βράσει 9 με10 λεπτά. Στο 1/2 φλιτζάνι γάλα κρύο που έχουμε κρατήσει διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου ή το κορνφλάουρ με τις βανίλιες και στη συνέχεια το ρίχνουμε στη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και μόλις πήξει κατεβάζουμε από τη φωτιά. Μην περιμένετε να πήξει πολύ τώρα αλλά μετά μόλις μπει στο ψυγείο. Το μοιράζουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με τη κανέλα αμέσως για να μη κάνει κρούστα. Μόλις κρυώσουν λίγο τα βάζουμε στο ψυγείο.


tip: μπορεί να γίνει νηστίσιμο, αν χρησιμοποιήσετε γάλα σόγιας ή γάλα καρύδας αλλά μην βάλετε καθόλου ζάχαρη

Τυράκι χειροποίητο!


Ένα ωραιότατο τυράκι κάτι ανάμεσα σε μυζήθρα και φέτα θα το έλεγα, τόσο εύκολο και νόστιμο που δεν θα το πιστεύετε! Εγώ έγινα φανατική του θαυμάστρια και προτιμώ αυτό το τυράκι πλέον σε τυρόπιτες σπιτικές. Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε...

Υλικά:
2 λίτρα γάλα (ό,τι γάλα θέλετε, φρέσκο τύπου δέλτα, κατσικίσιο εμπορίου ακόμη και εβαπορέ αραιωμένο)

1 φλυτζανάκι του ελλ.καφέ ξύδι κανονικό(ναι, ναι ξύδι)
ελάχιστο αλάτι
1 τούλι ή μια παλιά μαξιλαροθήκη

Βάζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει ρίχνετε το ξύδι και αφήνετε 2 λεπτά στο μάτι της κουζίνας.

Το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για 10-15 λεπτά.


'Οπως θα δείτε έχει ήδη κόψει. Έχει δηλαδή χωρίσει το τυρί από το τυρόγαλο. Ρίχνετε μια πρέζα αλάτι και στη συνέχεια το σουρώνετε σε ένα τούλι ή σε μια παλιά μαξιλαροθήκη και το αφήνετε να στραγγίξει για 2 ώρες.



Το τυράκι σας είναι έτοιμο!! Μπορεί να φαγωθεί αμέσως ή βάλτε το στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.


Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

σοκολατάκια με καρύδα

Η προετοιμασία τους γίνεται μόνο σε λίγα λεπτά, σε άλλα τόσα τρώγονται κιόλας! Η γεύση τους είναι πολύ κοντά στη σοκολάτα bounty. Φτιάξτε τα είναι πολύ εύκολα και απλά.


Υλικά:
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 2 πακέτα ινδική καρύδα (περίπου 400 γρ.)
  • 300γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με όσο γίνεται περισσότερη περιεκτικότητα σε κακάο(για να είναι πιο πικρή)
  • λίγη καρύδα για τη διακόσμηση
Βάζετε στο multi τη καρύδα και την πολτοποιείτε ελαφρά, προσωπικά μου αρέσει να μην έχει πολλά τρίμματα της καρύδας αλλά μπορείτε να το παραλείψετε. Ανακατεύετε τη καρύδα με το ζαχαρούχο γάλα και πλάθετε μικρά μπαλάκια. Λιώνετε τη κουβερτούρα σε φούρνο μικροκυμάτων με ελάχιστο νερό ή σε μπαιν μαρί. Βουτάτε κάθε μπαλάκι στη λιωμένη κουβερτούρα και με ένα ξυλάκι από σουβλάκι ή οδοντογλυφίδα τα τοποθετείτε σε μια λαδόκολλα να κρυώσουν. Αν θέλετε ρίχνετε και τη τριμμένη καρύδα για διακόσμηση. Έτοιμα!