Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

Μακαρονοσάλατα

Πολύ εύκολη σαλάτα, με λίγα υλικά, δροσερή και μια καλή λύση για τα μακαρόνια που περίσσεψαν.


Υλικά:
για μια σαλάτα 4 ατόμων
  • μισό πακέτο μακαρόνια σε μικρό σχήμα (φιογκάκια, βίδες, κοφτό)
  • 5-6 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα (ή μισή μισή με γιαούρτι)
  • μια κουταλιά του γλυκού ketchup και λίγο μουστάρδα
  • 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε τετραγωνάκια
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. καπνιστό τυρί μετσοβόνε ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας σε κυβάκια
  • (μπορείτε να προσθέσετε και κοτόπουλο που έχει περισσέψει ή ζαμπόν σε κομματάκια)

Βράζετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες και τα βάζετε αμέσως σε παγωμένο νερό να κρυώσουν αλλά και για να παραμείνουν al dente. Ανακατεύετε σε μια σαλατιέρα τη μαγιονέζα τη ketchup, τη μουστάρδα, τη πιπεριά, το μαϊντανό και το τυρί. Ρίχνετε και τα μακαρόνια και έτοιμη!

μπουγάτσα





Εύκολη, πεντανόστιμη, τραγανή με πολύ ελαφριά κρεμούλα, χωρίς αυγά. Είναι μια συνταγή της Αργυρώς. Φτιάξτε τη Κυριακή απογέυμα με καφεδάκι, είναι super!

Υλικά:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη ( 200 γρ.)
  • 1 και 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό + 2 κουταλιές της σούπας (200 γρ.)
  • 2 βανίλιες
  • ελάχιστο αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο( κατά προτίμηση φρέσκο)
  • βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα (περίπου 1/2 κούπα)
  • άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα βάζετε το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το αλάτι και τις βανίλιες. Ανακατεύετε συνεχώς σε μέτρια φωτιά για να μην πιάσει και περιμένετε να πάρει βράση. Μόλις αρχίζει να να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη. Ρίχνετε και τις 2 κουταλιές βούτυρο.
Μέχρι να ετοιμάσετε να φύλλα, βάλτε στη κρέμα μια μεμβράνη από πάνω για να μην ξεραθεί.
Ετοιμάστε να φύλλα. Βουτυρώστε το πάτο του ταψιού και απλώστε 5 φύλλα ένα-ένα βουτυρώνοντας καλά ανάμεσα. Ρίξτε τη κρέμα και σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας ξανά ανάμεσα τους.
Ψήστε στους 180 βαθμούς σε προθρμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Αν νομίζετε ότι θα τα καταφέρετε, μόλις βγει από το φούρνο τουμπαρέτε τη σε άλλο ταψί γιατί έτσι κολλάει καλύτερα η άχνη και η κανέλα Αλλιώς πασπαλίστε την άχνη και τη κανέλα πάνω από τα ξεροψημένα φύλλα. Απολαύστε τη!

tip: Η συνταγή μπορεί να γίνει και νηστίσιμη αν αντικαταστήσετε το φρέσκο γάλα με γάλα σόγιας και το βούτυρο με μαργαρίνη.

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Πιτσούλα βήμα-βήμα


Αφράτη και λαχταριστή, με έτοιμο ζυμαράκι που θυμίζει ζυμάρι μαμάς και υλικά της αρεσκείας σας. Είναι ότι καλύτερο αν σας προκύψει παρέα και δεν θέλετε να παραγγείλετε απέξω.

Υλικά:
  • 1 πακέτο ζύμη με προζύμι του Κανάκη σε θερμοκρασία δωματίου (ξεπαγωμένο δηλαδή)
  • ketchup (εγώ προτιμώ hellman's)
  • λίγο σιμιγδάλι (αν έχετε)
  • 2 πιπεριές πράσινες κομμένες σε λωρίδες
  • 10 φέτες ζαμπόν
  • 5-6 φέτες μπέικον χοντροκομμένο
  • 250 γρ μοτσαρέλα τριμμένη (μπλοκ όχι μπαλάκι)
  • 250 γρ gouda ή edam τριμμένο
  • λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη

Οδηγίες:

Βάζουμε στο ταψί (το μεγάλο του φούρνου) λίγο λαδάκι και πασπαλίζουμε με ελάχιστο σιμιγδάλι( γίνεται πολύ τραγανή η υφή του ζυμαριού) και στρώνουμε το φύλλο. Αλείφουμε με μπόλικη ketchup, λίγο πιπέρι,ι ρίγανη, βάζουμε τη μια πιπεριά και τις φέτες ζαμπόν.


Μετ'α ρίχνουμε το τριμμένο τυρί, πρώτα το gouda ή edam και μετά τη μοτσαρέλα, γιατί λιώνει υπέροχα, μαστιχωτά. Τελευταία βάζουμε το μπέικον και τη πιπεριά για να ξεροψηθούν.


Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 -35 λεπτά και τρώμε αμέσως!




Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

Donuts με γέμιση μερέντα


Τέλεια ζύμη,ψωμένια, αφράτη με λαχταριστή γέμιση μερέντα( σπιτική ή έτοιμη) αλλά και σκέτα με μπόλικη ζάχαρη από πάνω... Φτιάξτε τα και δεν θα μείνει ούτε ένα.


Υλικά για τη ζύμη:
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (630 γρ. περίπου)
  • 1/2 φλιτζανιού χλιαρό νερό
  • 3/4 φλιτζανιού χλιαρό γάλα
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη (50γρ)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 αυγό
  • 1/4 φλυτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο (55γρ)


  • Βάζουμε σε μια λεκανίτσα ή στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί να γίνει ένα μείγμα. Τοποθετούμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 1 με 2 ώρες να φουσκώσει αρκετά. Αν δεν φουσκώσει αρκετά μην κάνετε τον κόπο να συνεχίσετε γιατί η μαγιά δεν ενεργοποιήθηκε και το αποτέλεσμα θα σας απογοητεύσει.
    Πλάθουμε με τα χέρια μας μπαλάκια στρογγυλά ( αν κολλάει η ζύμη αλευρώνετε πρώτα τα χέρια μας πριν κάνουμε μπαλάκι) και αφήνουμε σε μια λαδόκολλα να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
    Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι( καλύτερα ηλιέλαιο) για ελάχιστα λεπτά και από τις 2 μεριές σε μέτρια θερμοκρασία.
    Πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη ή για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα τα γεμίζουμε με πραλίνα φουντουκιού. Λιώνουμε για λίγο τη πραλίνα στα μικροκύματα και τρυπάμε τα donuts με μια μεγάλη σύριγγα (χωρίς τη βελόνα) ή με ένα λεπτό κορνέ ζαχαροπλαστικής γεμισμένο με τη ρευστή πραλίνα. Προσωπικά το κάνω με τη σύριγγα και πετυχαίνει πάντα.

    Σπιτική μερέντα και ψωμάκι των 5 λεπτών!



    Νομίζω ότι αν τα δοκιμάσετε θα τα φτιάχνετε συνέχεια! Ειδικά το ψωμί. Προσωπικά μου είναι πιο εύκολο να το φτιάξω από το να βγω έξω να το αγοράσω!Δεν θα το πιστεύετε ότι θα έχετε φτιάξει τόσο τέλειο ψωμί! Και χωρίς ζύμωμα! Και η μερέντα απολαυστική... Μπορείτε να παραλείψετε το φουντούκι και θα έχετε κρέμα σοκολάτας θεϊκή...

    Υλικά για τη μερέντα:
    • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
    • 100γρ κουβερτούρα
    • 150γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
    • 1 κουταλιά της σούπας άχνη κοσκινισμένη
    • 4 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
    • 1 κούπα καλά αλεσμένο φουντούκια( στο multi μέχρι να γίνει όπως στη photo)










    Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ή σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε το ζαχαρούχο με την άχνη και το κακάο και την λιωμένη σοκολάτα. Τέλος βάζουμε τα τριμμένα φουντούκια και το αδειάζουμε σε μπολ.
    Μόλις κρυώσει τη βάζουμε στην συντήρηση του ψυγείου(αν προλάβετε και δεν έχει φαγωθεί) και μόλις πήξει είναι έτοιμη!


    Υλικά για το ψωμί των 5 λεπτών: για μια φραντζόλα μέτρια
    • ένα πακέτο αλεύρι φαριναπ των 500γρ
    • ένα κουτάκι μπύρα (330ml)
    • 1 και μισό κουταλάκι αλάτι
    • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
    • λίγο λαδάκι
    • σουσάμι προαιρετικά
    Λιώνετε στα μικροκύματα ή σε μπρίκι για ελάχιστα λεπτά το μέλι. Βάζετε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα( δεν χρειάζεται μίξερ) και ανακατέψτε καλά με το χέρι. Το μείγμα θα κολλάει στα χέρια σίγουρα αλλά δεν πειράζει, έτσι πρέπει.
    Λαδώνετε τα χέρια σας, παίρνετε το μείγμα και το βάζετε σε λαδωμένο ταψί ή σε φόρμα μακρόστενη. Στο ταψί του δίνετε το σχήμα που θέλετε, καρβελάκι ή μακρόστενο και του κάνετε 2 χαρακιές με τι μαχαίρι για να αποκτήσει πιο πολύ κόρα με το ψήσιμο. Τέλος πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς.


    Σας προτείνω να κάνετε διπλή και τριπλή ποσότητα γιατί για αρκετές μέρες παραμένει φρέσκο και μαλακό.